Istraživački tim časopisa “Super.Markt” (RBB), koji se bavi istraživanjem proizvoda u njemačkim trgovinama, nedavno je zajedno s ekološkom organizacijom Greenpeace proveo istraživanje o mesnim proizvodima te su otkrili kako ih je rezultat “ostavio bez riječi”.
Prema tom istraživanju, više od dvije trećine provjerenih mesnih proizvoda dolazi iz najgore proizvodnje, odnosno iz uzgajališta tipa 1. Većina preostalog mesa dolazi iz uzgajališta tipa 2, prenosi Fenix magazin.
Greenpeace je također provjerio meso u trgovinama te su došli do zaključka da u cijelom asortimanu svježeg mesa vlastitih robnih marki supermarketa, prema vrstama uzgoja od 1 do 4, uzgoj tip 1 čini najveći udio, čak 69,1 posto. Gotovo četvrtina (23,4 posto) dolazi iz proizvodnje 2. Meso iz uzgajališta 3 i 4 čini samo sedam posto u prodaji mesa. U svinjskom asortimanu, udio najgoreg mesa, odnosno iz uzgajališta 1 je posebno uočljiv: Više od 90 posto dolazi iz uzgajališta 1.
U mnogim trgovinama meso u pakiranju je bolje kvalitete.
Pakirano mljeveno meso dolazi iz proizvodnje tipa 3. No, sad je skuplje nego ranije, cijena mu je 11,96 eura po kilogramu umjesto 8,49 eura.
Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr
Foto: Pixabay