Ulje divljih maslina nešto je sasvim novo i drugačije. Ukusno je, malo trpko, ali iznimno kvalitetno.
Priča o divljim maslinama kod nas je praktički bila zaboravljena, no znanstvenici, stručnjaci i maslinari entuzijasti vraćaju je u sadašnjost, javlja HRT.
“Divlja maslina je svaka maslina nastala iz sjemenke, dakle generativnim razmnožavanjem. Unutar cijele populacije divljih maslina razlikujemo dvije podskupine, jedna su izvorne prave divlje masline, koje je jako teško pronaći , jer se nalaze daleko od kultiviranih. Druga je varijanta tzv. sjemenjaci, dakle, masline koje su isto nastale iz sjemenke ali su produkt najčešće križanja kultiviranih i divljih”, naglasila je dr. sc. Tatjana Klepo, Hapih.
Teo Šantić iz Postira je u duši inovator i htio je imati nešto drugačije stoga je odlučio obnoviti divlje masline, pa ih sada ima sedamdesetak.
“Radim već deset godina ulje i svake godine je sve bolje i bolje, i prošlu i pretprošlu godinu, kada sam imao najbolju moguću opciju tog ulja, dobio sam zlatnu medalju”, poručio je Teo Šantić, Postira.
“One su nam kao rezervoar gena za otpornost, otpornost na sušu, otpornost gena na bolesti, koje su već prisutne i one koje će tek doći, otpornost na štetnike, na cijeli niz faktora koji nas mogu ili nas već jesu zahvatili u procesu proizvodnje”, kazala je Klepo.
Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr