Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Ministarstvom turizma i NPO JCEA Japansko-hrvatskim društvom razmjene te Počasnim Konzulatom Republike Hrvatske u Osaki predstavlja program Tuna, Sushi & Wine Festivala 2016., koji se održava u Zadru od 3. do 07. veljače 2016. godine. Ovogodišnji, drugi po redu festival predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana zajedno s gastronomskim doživljajem. Tijekom festivala u Zadru će boraviti mnogi ugledni gosti, uzvanici, veleposlanici, uvaženi gospodarstvenici, predstavnici turističkih tvrtki te novinari prvenstveno iz Japana, ali i ostalih emitivnih dalekoistočnih tržišta. Festival je podijeljen na stručni dio i program za javnost, a ovo je uistinu sjajna prilika predstaviti ljepote i vrijednosti Zadra, ali i cijele Dalmacije visokim gostima i uzvanicima.
Stručni dio obuhvaća edukaciju i stručnu izobrazbu chefova najboljih zadarskih i hrvatskih restorana u kulinarskim vještinama japanskih sushi majstora. Edukaciji će prisustvovati i učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru. Za japanske uzvanike, novinare i agente turističkih agencija i tour-operatora planiran je višednevni obilazak i upoznavanje Zadra i zadarske županije te B2B poslovna radionica s hrvatskim turističkim agencijama.
Festivalski program otvoren za javnost obuhvaća origami radionice u suradnji s Arheološkim muzejom Zadar, prodaju japanskih ukrasa za kosu umjetnice Ms Kusano, izložbu fotografija japanskog slikara u crkvi sv. Donata, nastupe tradicionalnih japanskih wa-daiko bubnjara Kiyo Kito Taiko, prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova, svečanu humanitarnu gala večer u Arsenalu te veliko javno predstavljanje svega gore navedenog na glavnom događanju za javnost na zadarskom Forumu. Velika poslastica je i tjedan posebne prigodne ponude specijaliteta od tune u zadarskim restoranima.
Cijela manifestacija je humanitarnog karaktera i prihod je namijenjen za obnovu školskog praktikuma Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru.
Posebna zahvala za veliki trud i zalaganje pri organizaciji cjelokupnog događanja ide gđi Jeleni Yamasaki iz NPO JCEA Japansko-hrvatskog Društva razmjene.
U nastavku vam donosimo program stručnog , a potom i program događanja za javnost : TUNA, SUSHI & WINE 2016.
Srijeda, 03. 02. 2016.
11:30 sati – dolazak agenata japanskih tour-operatora, novinara te predstavnika udruga i tvrtki u Zračnu luku Pleso / Zagreb sponzoriranim letom Turkish Airlines Osaka-Istanbul-Zagreb
– Transfer
12:00 sati – dolazak sushi majstora, masterchefova i njihovih pomoćnika u Zračnu luku Pleso / Zagreb letom kompanije Lufthansa
– Transfer
Turistički agenti i novinari:
15:00-16:00 sati – dolazak grupe turističkih agenata i novinara u Maškovića han u Vrani kraj Pakoštana
Izvedba programa Vranskih vitezova
– prezentacija zaštićene hrvatske nematerijalne baštine pod UNESCO-m ojkavica i nijemo kolo u izvedbi KUD-a Luzarica iz Pridrage
– 17:00 sati – posjet difuznom hotelu Ražnjevića dvori A. D. 1307 i degustacija domaćih specijaliteta
– 19:00 sati – check-in u hotel Kolovare, Zadar
Japanski sushi majstori i masterchef:
18:00-19:15 – početak edukacije za hrvatske masterchefove, kuhare iz zadarskih restorana i učenike u praktikumu Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole
S hrvatske strane edukaciji prisustvuju sljedeći chefovi:
– Zdravko Tomšić – Draga di Lovrana, Lovran
– Rudolf Štefan – konoba Pelegrini,
– Ante Udovičić – restoran Paradigma, Zagreb (
– Hrvoje Zirojević – Laganini, Palmižana / Hvar
– Braco Sanjin – restoran Kadena,
20:00 sati: riblja večera za cjelokupnu japansku grupu u restoranu Foša u Zadru uz pjesmu klape Munita – zaštićena nematerijalna baština UNESCO
Četvrtak, 04.02.2016.
Turistički agenti i novinari:
08:00 – studijski izlet japanskih turističkih agenata i novinara na otok Pag i u grad Nin
– na Pagu posjet Muzeju čipke i Paškoj sirani u Ninu posjet Ninskoj solani i Muzeju soli
– 13:30 – posjet i ručak u Kraljevskim vinogradima u Petrčanima
16:00 sati – razgled grada Zadra na japanskom jeziku, stručni vodič Lovre Štavun
Japanski sushi majstori i masterchef:
U jutarnjim i popodnevnim satima traje edukacija u HTU školi Zadar s japanskim sushi majstorima i masterchefom, na kojoj se ujedno pripremaju obroci i za svečanu gala večer u Arsenalu koja se održava u petak, 05.02. 2016. s početkom u 20:30 te za otvoreno događanje za javnost na Forumu u subotu, 07.02.2016. s početkom u 11:00 sati.
20:00 sati – mesna večera za cijelu grupu u restoranu Kornat u Zadru
Petak, 05.02.106.
Turistički agenti i novinari:
09:00-13:00 sati – japanski turistički agenti i novinari: obilazak zadarskih muzeja SICU, Arheološki muzej i Muzej antičkog stakla uz interaktivnu radionicu izrade stakla u MAS-u, vodič Lovre Štavun
13:30 – ručak u restoranu 2 Ribara u Zadru
15:00-17:00 sati – B2B poslovna radionica za japanske i hrvatske turističke agencije i tour-operatore u hotelu Kolovare, dvorana Kolovare, coffee break
Japanski sushi majstori i masterchef:
U jutarnjim satima: završetak edukacije u HTU školi u Zadru za chefove i kuhare
20:30: svečana gala večer u Arsenalu u Zadru, dress code: smart casual. Welcome drink, prezentacija japanskih obrambenih i borilačkih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova, glazbeni program, buffet večera sa specijalitetima od tune. Ulaznica: 100,00 kn preko sustava Eventim
Subota, 07.02.2016.
11:00 sati: glavni otvoreni event za javnost na zadarskom Forumu uz degustaciju sushi i specijaliteta od tune i show program
13:30: transfer – odlazak japanskih gostiju
PROGRAM ZA JAVNOST:
03. 02. – 07. 02. od 10:00 do 14:00 sati
Izložba fotografija japanskog ikebana umjetnika Atsunobu Katagiri u crkvi sv. Donata pod nazivom „Vraćanje energije, vjere i nade u život, tamo gdje to više ne postoji”
Manager umjetnika: Ms Kusano san
03. 02. – 06. 02. svaki dan u 10:00, 11:00 i 12:00 h
Origami radionice u Arheološkom muzeju Zadar, voditeljica: Sanja Srbljinović Čuček, predsjednica Hrvatskog origami društva
03. 02. – 07. 02.
Tjedan specijaliteta od tune u zadarskim restoranima
03. 02. – 05 .02.
Edukacija pripreme klasičnih tradicionalnih japanskih jela za učenike Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole zajedno s master sushi majstorima i poznatim masterchefovima
05. 02. – 06. 02.
Prezentacija korištenja samurai luka i strijele u suradnji s Kyudo klub Yumi na Forumu
Prezentacija Aikido obrambene borilačke u suradnji s Aikido klubom „Zadar” na Forumu
Prezentacija obrambene borilačke u suradnji s Kendo klubom „Ouka” na Forumu
05. 02. – ARSENAL – HUMANITARNA GALA VEČER S POČETKOM U 20:30
* piće dobrodošlice uz proizvode tvrtke Maraska
* buffet večera sa specijalitetima od tune i sushijem i uz povoljne cijene pića u suradnji s Udrugom zadarskih ugostitelja, udrugom restoratera JRE – Jeunes Restaurateurs, Cehom ugostitelja Zadar i japanskih sushi majstora
* prezentiranje i degustacija kulinarskih vještina i posebnosti japanske kuhinje i specijaliteta od tune zadarskih restorana
* performance japanskih sushi majstora i priprema i degustacija sushi specijaliteta
* performance rezanja tune u Japanu popularnog imena „Maguro Kaitai”
* nastup japanske bubnjarske Wa-daiko grupe Kiyo Kito Taiko
* prezentacija aikido obrambene borilačke vještine u suradnji s Aikido klubom Zadar
* prezentacija korištenja samurai luka i strijele u suradnji s Kyudo klub Yumi Zadar
* prezentacija japanske borilačke vještine i sporta Kendo mačevanja u izvedbi Kendo kluba Ouka iz Zadra
* humanitarna prodaja i izrada tradicionalnih ukrasa za kosu za udrugu Down Sindrom
Sudjeluju:
* članovi NPO JCEA Japansko-hrvatskog društva razmjene iz Osake
* MBS TV show’s MASTERCHEF, profesionalni kuhar i vlasnik lanaca VIP restorana te rezač tune TOSHIHIRO NAKATSUJI zajedno sa suradnicima, sushi majstorom TAKAHIROM KOMORIJEM i pomoćnicom NANOM FUJIKAWA, održat će performace za posjetitelje gala večeri u Arsenala i pokazati kako se reže riba potrebna za pripremu sushija, formiranje sushija i ostalih jela od tune.
* nastup Wa-daiko bubnjarske skupine Kiyo Kito Taiko
06.02. – FORUM – DOGAĐAJ NA OTVORENOM S POČETKOM U 11:00 SATI
* performance japanskih sushi majstora i priprema i ponuda sushi specijaliteta
* javno predstavljanje kulinarskih vještina i specijaliteta od tune zadarskih restorana
* performance rezanja tune u Japanu popularnog imena „Maguro Kaitai”
* nastup Wa-daiko bubnjarske skupine Kiyo Kito Taiko
* prezentacija aikido obrambene borilačke vještine u suradnji s Aikido klubom Zadar
* prezentacija japanske borilačke vještine i sporta Kendo mačevanja u izvedbi Kendo kluba Ouka iz Zadra
* prezentacija korištenja samurai luka i strijele u suradnji s Kyudo klub Yumi Zadar
* origami radionica u Arheološkom muzeju Zadar, voditeljica: Sanja Srbljinović Čuček, predsjednica Hrvatskog origami društva
* izložba fotografija japanskog ikebana umjetnika Atsunobu Katagiri u crkvi sv. Donata pod nazivom „Vraćanje energije, vjere i nade u život, tamo gdje to više ne postoji”
* u slučaju loših vremenskih uvjeta događanje će se premjestiti u Arsenal!
Zadar u turističkom smislu ima velika očekivanja od japanskog i ostalih dalekoistočnih tržišta, pogotovo van glavne turističke sezone, stoga se opravdano nadaju kako će ovo atraktivno događanje doprinijeti boljoj promidžbi grada Zadra i cijele Dalmacije kao turističke destinacije.
Više u kategoriji: Gospodarstvo; Turizam
Izvor i foto: TZG Zadar
D. Šabić, mag. nov.