Svi su već pisali o jedinstvenom restoranu u kojem roboti kuhaju umjesto ljudi, a koji je nedavno otvoren u Zagrebu pod nazivom Bots&Pots (skraćenica od roboti i poti – lonci)…
Hajmo testirati je li robot u pripremi rižota s kozicama bolji od ljudi.
Čovjek vs. mašina
I tada je sve započelo. Rano ujutro se krenulo iz Splita, zaposlenici su se okupili u salonu broda, a na krmi se počelo sve pripremati za sraz čovjeka i informatičkih gurmana – s lijeve strane Đulijano i GammaChef (službeni naziv robota), a s druge ljudi – Boro, Grunf i još dva, tri pomoćnika. Određena su pravila: 25 minuta je vrijeme za pripremu, ne smije se prekidati struja robotu, a ljudi mogu koristiti sve moguće tehnike kod pripreme. Ono čega se sjećamo je da je cijelu prethodnu noć Grunf pripremao temeljac od glava od zubaca i druge plemenite ribe. Boro je pak kupio jednu od najboljih riža na svijetu i istraživao ponajbolje recepte za rižot. Krenula je priprema, ljudi su sjeckali i pripremali namirnice i teoretizirali o taktici, a Đulijano je samo stisnuo gumb na robotu na kojem je pisalo START.
Isteklo je vrijeme, ugasili su se plinovi i struja – i poslužio se rižot, robotski na plavom tanjuru, a ljudski na bijelom. Žiri nije bio mali, jedno pedesetak zaposlenika koji su probali i plavi i bijeli rižot. Trenutak odluke, uz graške znoja suprotstavljenih kuhara, stiže. Na postavljeni zahtjev: “Dignite u zrak tanjur na kojem vam je bolji rižot”, dižu se ruke, prevladava boja plavih tanjura. Robot je pobijedio, i to uvjerljivo!
Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr
Foto: Pixabay