Među eksperimentima koji su se s ISS-a vratili na Zemlju su uzorci vinove loze Merlota i Cabernet Sauvignona.
Ideja je bila izložiti vinovu lozu uvjetima mikrogravitacije i povećanih količina zračenja kako bi se potaklo bilje da se razvije otpornost koja će mu omogućiti uzgoj u područjima pogođenim teškim posljedicama klimatskih promjena.
“Na Zemlji biljke već imaju čvrst odgovor na uobičajene stresore poput temperature, kemikalija ili suše”, objašnjava Michael Lebert, viši biolog sa Sveučilišta Erlangen-Nuremberg u Njemačkoj i znanstveni direktor SCU-a. No, dovodeći ih u svemir unosite stresor s kojim se nikada prije nisu susreli, odsutnost gravitacije, što pokreće biljke da pronađu inventivne načine prilagodbe. “Što su stresori više izraženi, to je veća stopa evolucije“, kaže Lebert. Iako se biljka u konačnici ne može prilagoditi preživljavanju u svemiru, u nastojanju da se prilagodi, mogla bi razviti izdržljivost kakvu nikada ne bi mogla postići na Zemlji”.
Osim loze, u okviru ovog eksperimenta na ISS-u se nalazilo i 12 boca crvenog vina Cabernet Sauvignona, no također nije bilo namijenjeno za tulume astronauta, jer su se sve boce vratile neotvorene na Zemlju. Vino sada cugaju francuski enolozi, koji će rezultate organoleptičkog testiranja objaviti idući mjesec.
Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr
Foto: Pixabay