Apolitični

Zovu ga ‘crvenim zlatom’, kilogram košta 1100 eura, a ima ga sve manje, pa ga jačaju izmjenom DNK!

Šafran je najtraženiji i najskuplji začin na svijetu, a zovu ga i ‘crveno zlato’ jer mu kilogram postiže cijene iznad 1100 eura. Među većim svjetskim izvoznicima je Indija, no posljednjih godina suočava se s velikim problemima u proizvodnji

‘Klimatske promjene su stvarnost i stvaraju pustoš za polja šafrana. Kiše i snježne padaline postale su nestalne i neizvjesne. Polja koja su bila jako produktivna prije samo 10 godina sada ne daju mnogo šafrana’, kaže dr. Bašir Allie, koji vodi Istraživačku stanicu za šafran na Sveučilištu za poljoprivredne znanosti i tehnologiju Šer-e-Kašmir.

Površine namijenjene proizvodnji šafrana u Kašmiru se smanjuju. Oko 5700 hektara bilo je pod usjevima 1996. godine, a do 2020. taj je broj pao na 1120.

Osim vremenskih neprilika, Mir za to krivi širenje gradova i sela na polja šafrana te nedostatak ulaganja u navodnjavanje i obuku poljoprivrednika.

Kako bi revitalizirao industriju šafrana, dr. Allie pokušava uzgojiti izdržljivije biljke.

Pritom koristi tehniku ‘razmnožavanje mutacija‘, čime se utječe na DNK biljke izlaganjem sjemena zračenju.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by Freepik