Apolitični

Znate li kako kruh utječe na razine krvnog tlaka i šećera? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Većina nas jede ga svaki dan, mnogi i u pretjeranim količinama. No, kruh kakav jedemo danas uvelike se razlikuje od onog koji su jele prethodne generacije. Znate li odabrati najbolju vrstu kruha i znate li što unosite u organizam jedući kruh, provjerite u kvizu.

Prevelika konzumacija kruha može utjecati na povećanje razine krvnog tlaka.

Jedete li tost ujutro, sendvič za ručak i pecivo za večeru, niste se samo napunili ugljikohidratima, nego ste ujedno pojeli i puno soli. U zapadnim zemljama jede se previše soli, a kad se govori o njenim izvorima, kruh i pecivo su broj jedan. Čak iznad čipsa i druge junk hrane.
Zadržite li se na šniti ili dvije kruha dnevno, nećete pretjerati sa solju. Jedna šnita kruha sadrži prosječno 147 mg natrija, a za normalno funkcioniranje organizma dovoljno je već 500 mg natrija na dan. Dakle, to ste dosegnuli već s tri-četiri šnite kruha, a da niste pojeli ništa drugo. Previše soli povećava razinu krvnog tlaka, što pak povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Koji tip kruha najmanje utječe na porast razine šećera u krvi?

Razina šećera u krvi raste nakon što ste pojeli hranu koja sadrži ugljikohidrate. Tu se ubraja i kruh. Ako ste zabrinuti zbog šećera u krvi, raženi kruh od cjelovitog zrnja najbolji je izbor. Održat će vas sitima dulje nego druge vrste kruha, a uz to uzrokuje najmanje i najsuptilnije promjene u razini šećera. Ta je činjenica važna za oboljele od dijabetesa. Općenito, birajte kruhove gušće i grublje strukture s puno komadića zrnja, kako biste izbjegli nagle skokove šećera u krvi.

Cijeli članak možete pročitati na: zivim.gloria.hr

Foto: Pixabay