Apolitični

Znanstveni kafić u sklopu Festivala znanosti

Svaki dan u tjednu od ponedjeljka 18. do petka 22. svibnja u 18h u seriji znanstvenih kafića znanstvenici će na jednostavan način blizak širokoj publici govoriti o aktualnim temama iz znanosti koje možete poslušati uz svakodnevnu kavicu, šalicu čaja ili čašu vina. Neka predavanja se ponavljaju od ranijih znanstvenih kafića kroz prošlu godinu radi velikog interesa publike. Nemojte ih propustiti ovaj put.
Sve što ste željeli znati, o sljedećim temama možete poslušati u kavani Lvxor u Splitu ovaj tjedan:

Ponedjeljak, 18.4.2016. u 18 sati
prof. dr. sc. Alen Harapin, FGAG, Obrazovanje jučer, danas, sutra
Predavanje razmatra probleme obrazovanja u prošlosti i sadašnjosti te neminovne promjene koje to obrazovanje čeka u budućnosti. Način obrazovanja kakav je sada se mora promijeniti i prilagoditi sve bržim promjenama u znanosti i tehnologiji i društvu općenito. Graditeljstvo, iako prilično inertna grana gospodarstva, također je zahvaćeno ovim mijenama i mora se prilagoditi, a prvenstveno se moraju prilagoditi oni koji školuju kadrove za graditeljstvo.

Utorak, 19.4.2016. u 18 sati
prof. dr.sc. Lovre Krstulović-Opara, FESB, Primjena infracrvene termografije u očuvanju kulturne baštine
U vidu predavanja bit će prezentiran višegodišnji rad primjene infracrvene termografije na nizu povijesnih objekata poput restauracije Grgura Ninskog, potrage za vratima u kortini tvrđave Sv. Nikola (Šibenik), termografije Šibenske katedrale, termografija Muzeja grada Splita te primjena pulsne termografije u detekciji oku nevidljivih slojeva boje na slikama.

Srijeda, 20.4.2016. u 18 sati
prof. dr.sc. Nikola Godinović, FESB, Crne rupe, gravitacijski valovi i gama zrake
Ponavlja se predavanje o otkriću gravitacijskih valova zbog velikog interesa publike. Znanstvenici iz LIGO kolaboracije otkrili su gravitacijske valove iz sudara dviju crnih rupa udaljenih 1,3 milijarde svjetlosnih godina. Poslušajte što su to gravitacijski valovi i zašto su važni?

Četvrtak, 21.4.2016. u 18 sati
doc. dr.sc. Ivana Bilić, EFST, Poduzetništvo – je li za sve kriva birokracija ili je i do nas?
Svi se uviijek žale kako je u Hrvatskoj birokracija veliki problem svima pa i poduzetnicima. Osim birokracije treba pridodati i druge razloge koji stoje na putu razvoja i izvora poduzetničke karijere. Koji su to razlozi, poslušajte u znanstvenom kafiću.

Petak, 22.4.2016. u 18 sati
prof.dr.sc. Ilja Doršner, FESB, Opća teorija relativnosti (…kroz Hollywoodske filmove…)
Zbog velike zainteresiranosti ponavlja se znanstveni kafić održan prije par mjeseci.U studenom smo slavili stotinu godina od kada je Einsteinova opća teorija relativnosti, fizikalna teorija koja pokušava objasniti gravitaciju, ugledala svjetlo dana. To slavlje upotpunjuje činjenica da su u veljači ove godine dva filma kroz koja se provlačile pitanja vezana za opću teoriju relativnosti — The Theory of Everything i Interstellar — nagrađena s po jednim Oscarom. Iako je gravitacija sila koju svi osjetimo i koju svakodnevno koristimo, to je još uvijek najmanje poznata od četiri elementarne sile koje smo do sada otkrili. Prof. Ilja Dorsner će u svom predavanju probati kroz anegdotalne crtice pojasniti zašto misli da je teško razumjeti opću teoriju relativnosti, zašto je teško mjeriti njena predviđanja i dokle je došla naša spoznaja teorije čije je temelje udario Albert Einstein u period od 1907. do 1915. godine.
Mnoštvo volontera angažiranih na ovogodišnjem Festivalu pripremilo je hrpu različitih aktivnosti na kojima možete potpuno besplatno sudjelovati.

Više u kategoriji: Znanost; Obrazovanje
Izvor: festivalznanosti.hr