Apolitični

Znanje i znanstvenici u Sinju…

Šesti festival znanosti u Sinju donosi u grad alkara velika imena hrvatske znanosti: D. Pavuna, D. Vretenar, V. Paar, A. S. Smith, S. Jonjić, I. Sondi, A. Šiber, M. Ahel i drugi, koji će tijekom festivalskog znanstvenog druženja govoriti o svemiru, svjetlosti, postanku života, virusima, cijepljenju, seobama, zagađenju, robotima, nanočesticama…
Organizatori posebno izdvajaju i dva zanimljiva okrugla stola od kojih će prvi – Što se događa s mozgovima: priljev, odljev ili nešto treće? – biti na dan otvorenja. Tu će sudjelovati nekoliko ljudi s ključnih pozicija u Hrvatskoj znanosti, jedan demograf, vrhunska znanstvenica, povratnica u Hrvatsku i njen muž koji je doseljenik znanstvenik iz Australije u Hrvatsku.
Drugi okrugli stol će se održati 5. studenoga u 19 sati – Fizika, kemija i biologija: Što Hrvatska bira? – a tamo će se govoriti o tome kako bi nakon velike reforme školstva, koja je u tijeku, trebale izgledati nove škole.
Uz to će svaki gost znanstvenik učenicima sinjskih škola na jedan ili dva sata postati nastavnik iz određenog predmeta, a za sve građane, a pogotovo one mlađe i najmlađe, u petak, 6. studenoga, od 20 do 22 sata organizirat će se promatranje noćnog neba teleskopima u suradnji s društvom iz Zvjezdanog sela Mosor.

 

I na kraju (u subotu, 7. studenoga u 18 sati) sve zainteresirane srednjoškolce očekuje i znanstveni kviz s vrijednim novčanim nagradama.
Organizacijski odbor 6. FZS poziva sve zainteresirane da im se pridruže u Alkarskim dvorima  i da u što većem broju posjete predavanja narednih nekoliko dana. Svi ste dobro došli.
Više u kategoriji: Znanost; Obrazovanje
Izvor i foto: ferata.hr
D. Šabić, mag. nov.