Apolitični

Zašto je maslac od kikirikija tako zdrav

i kako ga možete napraviti sami u samo pet minuta…

Tost, kikiriki i marmelada. To je veliki američki klasik koji se sve više širi i na stari kontinent i to ponajviše zbog toga što se stručnjaci slažu u tome da je jedenje maslaca od kikirikija za doručak vrlo zdrava navika. Sastoji se od 100 posto kikirikija bez dodanih sastojaka, predstavlja vrlo uravnotežen izvor energije koji organizam opskrbljuje sa sva tri glavna makronutrijenta: ugljikohidratima (22 g na 100 g), proteinima (22,5 g na 100 g) i mastima (51 g na 100 g). Udio ugljikohidrata od 20 posto čini ga preporučljivom namirnicom za prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata. Osim toga, s obzirom na to da uzrokuje vrlo malo povećanje šećera u krvi, prikladan je i za one koji moraju voditi računa o glikemijskom indeksu namirnica.

Možda vam se 51 gram masti čini previše, no to nije previše ako se ograničite na umjerenu količinu maslaca od kikirikija dnevno. Naime, pola od tih masti čini oleinska kiselina – jednostruko nezasićena masnoća koja je prisutna i u maslinovom ulju, a ono je poznato po svojim dobrobitima za srce i krvožilni sustav. Tu je i linolenska kiselina, esencijalna masna kiselina omega 6 koja pridonosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Maslac od kikirikija sadrži i pristojnu dozu vitamina i mineralnih soli: jedna porcija od 100 grama opskrbit će vas sa 60 posto dnevno preporučene količine vitamina E, 65 posto dnevno preporučene količine mangana i 84 posto dnevno preporučene količine vitamina B3. Treba spomenuti i resveratrol, antioksidans koji se povezuje sa smanjenim rizikom za srčane i kronične bolesti.

Glavne dobrobiti

Kako ga sami možete napraviti

Da biste napravili maslac od kikirikija potrebne su vam samo dvije stvari: oljušteni i preprženi kikiriki (10 do 15 minuta na 170 stupnjeva u pećnici) i snažan blender. Stavite kikiriki u blender i uključite na najveću jačinu te miješajte dok se ne pretvori u sitan prah. Zatim smanjite jačinu i miješajte dok kikiriki ne otpusti sve svoje ulje, a tada će se smjesa pretvoriti u glatku i sjajnu kremu.

Cijeli članak možete pročitati na: zivim.gloria.hr

Foto: Pixabay