Apolitični

Započinje berba najjagoda u Europi, onih vrgoračkih

Osobno su mi jagode omiljeno voće i baš me veseli početak njihove sezone. Domaće jagode s naših agrarnih područja nipošto se ne smiju mjeriti s ovim po trgovačkim centrima i tržnicama jer su one zasigurno uvozni proizvod, a domaća vrgoračka ili dalmatinska jagoda odiše mirisom i ukusom, te je postala zaštićena autohtona vrsta. A kako baš ovog vikenda započinje berba jagoda u vrgoračkom kraju, posebno smo sretni svi mi koji obožavamo ovu malu ukusnu „ljepoticu” koja će uskoro preplaviti naše tržnice. Bez obzira na vrijeme, a očekuje se stabilnije i sunčano, berba jagoda započinje i uz pjesmu i dobre želje za urodom najkvalitetnijih jagoda u Europi, onih vrgoračkih. Poljostatistika pokazuje da je na području Vrgorca zasađeno oko 1,5 milijun sadnica jagode, uglavnom sadnica talijanskog sortimenta, pogodnog za mediteranska područja. Proizvodnjom jagoda ondje se bavi oko 150 obitelji koje godišnje proizvedu od 60 do 80 vagona tog voća. Nadaleko je poznato kako se vrgoračka jagoda kvalitetom razlikuje od svih jagoda koje se prodaju na hrvatskom tržištu zbog idealnih prirodnih uvjeta uzgoja koje ima područje Vrgorca: poseban sastav tla, čista planinska voda koja se natapa s okolnih planina i poveći broj sunčanih dana u svibnju koji atmosferski pogoduju dozrijevanju ovog voća. I zato, pođimo do Vrgorca i guštajmo u najkvalitetnijim jagodama na svijetu.

Više u kategoriji: Hrana; Turizam

Foto: TZ Vrgorac
D. Šabić, mag. nov.