Apolitični

Započela “Maslina Split 2018.” i “Intrada Split 2018.”

Jubilarna 15. međunarodna manifestacija maslinara Mediterana “Maslina Split 2018.” i 4. međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana “Intrada Split 2018.”, na kojoj sudjeluje 750 natjecatelja iz osam zemalja Mediterana, otvorena je u subotu u splitskom hotelu Zagreb na Duilovu.

Na otvaranju manifestacije bio je pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karolić koji je istaknuo da je sektor maslinarstva, u kojem sudjeluje i proizvodi 22 tisuće gospodarstava, strateški sektor hrvatske poljoprivrede, osobito u segmentu mediteranske poljoprivrede.

Podsjetio je kako je krajem prošle godine na snagu stupio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi kojim će se urediti tržište i spriječiti nametanje pregovaračke snage i nepoštenih trgovačkih praksi.”Očekujemo da će taj zakon rezultirati bitno povoljnijim položajem na tržištu za naše proizvođače. Prije desetak dana na snagu je stupio i novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim će se aktivirati sustav raspolaganja poljoprivrednim zemljištem tako što će nadležnost za to prijeći na općine i gradove, te će sustav raspolaganja funkcionirati na temelju jasnih kriterija, a i sve će biti pod nadzorom Ministarstva poljoprivrede kao drugostupanjskog tijela u ovom postupku. U sektoru maslinarstva smo zadržali potporu za iznimno osjetljive sektore zahvaljujući čemu ćemo isplatiti po pojedinom gospodarstvu tijekom tri godine ukupno do 200 tisuća eura potpore”, ustvrdio je pomoćnik Karolić.

Cijeli članak možete pročitati na: splitskidnevnik.rtl.hr

Foto: Shutterstock