Apolitični

ZAGREB DESIGN WEEK: Budućnost hrane: Meso s ugrađenim začinima i posuđe za Zoom pozive

Od 6. do 11. rujna, Galerija Putolovac u Ilici 112 ugostit će “Supermarket budućnosti”, nizozemsku izložbu dizajna hrane

Meso bez životinja, mlijeko bez krava, pijanstvo bez alkohola i večera putem Zooma. Budućnost? Nikako! Nalazimo se usred ogromne prehrambene tranzicije koja propituje našu upotrebu namirnica, tehnologije proizvodnje i kulinarske navike. Veliki broj nas traži održivije, iskrenije i zdravije alternative za bolji svijet.

Supermarket je fascinantno mjesto na kojem se susreću svi društveni slojevi. Mjesto gdje se predstavljaju novi proizvodi i gdje se može eksperimentirati s novim materijalima za ambalažu, utjecajem na kupovne navike i metodama suzbijanja bacanja hrane. Supermarket je utjecajno mjesto koje će u nadolazećim godinama doživjeti drastične promjene. Hoće li supermarket kojeg danas poznajemo postojati za 30 godina?

Od 6. do 11. rujna, Galerija Putolovac u Ilici 112 ugostit će “Supermarket budućnosti”, nizozemsku izložbu dizajna hrane. Zagreb Design Week i Nizozemsko veleposlanstvo predstavlja izložbu kustosica Chloé Rutzerveld i Annelies Hermsen iz World Design Embassies, premijerno prikazanu na zadnjem Dutch Design Weeku.

Studio Marije Vogelzang jedan je od najboljih na svijetu za dizajn hrane. Lažno meso njihov je prijedlog za vegansko meso. Zaboravite generičke vegetarijanske kobasice i burgere, mediokritetske kopije mesa bazirane na biljkama. Vrijeme je za životinje iz mašte čiji je okus određen životnjim okruženjem. Upoznajte Biljka koji živi na poljima začinskog bilja juga Francuske. Životinja kockastog oblika kamuflira se pred predatorima puštajući začinsko bilje da raste na njegovoj koži. Kao rezultat, njegovo ukusno meso unaprijed je začinjeno.

Grkinja Louisa Zahareas dizajnira posuđe prilagođeno objedima putem video poziva. Ako se družimo na daljinu, putem interneta, vodimo sastanke i ljubav, zašto ne bismo i večerali zajedno na taj način? Mutacije na ekranu kolekcija je posuđa i pribora za jelo dizajnirana pomoću matematičkih izračuna s ciljem da uživo izgledaju nepravilno, dok kroz objektiv kamere izgledaju očekivano.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay