Apolitični

Začini i salate dolazit će nam s morskog dna!

Talijanska Republika Noli bila je tijekom Srednjeg vijeka trgovinski suparnik moćnim Veneciji, Genovi, Amalfiju i Dubrovniku, a danas je gradić Noli, na ligurskoj obali između San Rema i Genove, najpoznatiji po Nemo’s Gardenu, prvom podmorskom stakleniku na svijetu.

Dok se svijet suočava s klimatskim promjenama i globalnim zagrijavanjem, jedna od najdramatičnijih posljedica toga trenda moglo bi biti smanjivanje potencijalnih obradivih površina diljem planeta. Ipak, postoji jedno golemo dosad potpuno neiskorišteno područje koje bi se moglo upotrijebiti za uzgoj poljoprivrednih proizvoda – morsko dno.

Podmorje nudi neke prednosti: na dnu mora nema oluja, nema suša i poplava, nema velikih temperaturnih razlika, nema patogena, glodavaca i drugih štetočina. Prema projekcijama UN-a, broj stanovnika Zemlje do 2050. narast će na 9,3 milijardi, a sve njih trebat će nekako nahraniti. Stručnjaci vjeruju da bi u okolnostima nestabilne klime i ekološke degradacije obradivog zemljišta, opskrbu stanovništva obalnih regija mogle osiguravati podvodne farme. Projekt koji je prije desetak godina u Noliju pokrenuo Sergio Gamberini mogao bi osvijetliti smjer u kojemu će se razvijati podmorska poljoprivreda.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay