Nove smjernice znanstvenika dovode u pitanje široko rasprostranjenu percepciju da su vitamini i drugi dodaci prehrani “srebrni metak” za dobro zdravlje.
Nejasno je pomažu li dodaci prehrani u zaštiti od raka ili kardiovaskularnih bolesti kod većine odraslih, a jedna vrsta dodatka zapravo može povećati rizik od raka, prema ažuriranim preporukama američke Radne skupine za preventivne usluge.
Više od polovice odraslih u SAD-u uzima dodatke prehrani. Mnogi ih doživljavaju kao korisne za svoje zdravlje i kao način da popune praznine u hranjivim tvarima u prehrani.
Nove smjernice znanstvenika dovode u pitanje ovu široko rasprostranjenu percepciju. Američka radna znanstvena skupina sastoji se od 16 neovisnih medicinskih stručnjaka i daje smjernice o preventivnim zdravstvenim mjerama kao što su pregledi, usluge savjetovanja i lijekovi. Kako bi dali najnovije preporuke, pregledali su 84 studije o korištenju dodataka prehrani, od kojih su 54 objavljene nakon što je skupina zadnji put izdala savjet o dodacima 2014. godine.
Za većinu ljudi kod dodataka vitamina i minerala prehrani, uključujući kombinacije poput multivitamina, nismo mogli pronaći dovoljno dokaza da preporučimo za ili protiv njihove upotrebe u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i raka, uz neke iznimke, rekao je za New Scientist potpredsjednik organizacije Michael Barry.
Radna skupina posebno ne preporučuje dodatak vitamina E i beta-karotena. Utvrđeno je da dodaci vitamina E nemaju povoljan učinak u sprječavanju prerane smrti, kardiovaskularnih bolesti ili raka. Dokazi također pokazuju da beta-karoten, pigment koji se u tijelu pretvara u vitamin A, može povećati rizik od raka pluća kod ljudi koji puše ili su bili izloženi azbestu, kaže Barry.
Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr
Foto: Pixabay