Apolitični

Vrhunski stručnjak dr. Dragan Primorac postao redoviti prof. na Medicinskom fakultetu u Rijeci

Na naše veliko zadovoljstvo i sreću, ne prođe puno vremena da nas ugodno ne iznenadi jedan od naših najvećih i najcjenjenijih znanstvenika, promotor Hrvatske u svijetu, vrhunski liječnik i čovjek velikog srca, prof. dr. sc. Dragan Primorac.
Nazvali smo ga telefonom i zabilježili sljedeće:
Poštovani gospodine Primorac, ovih dana ste postali i redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Što taj angažman pobuđuje u vama i s obzirom na to kako predajete na nekoliko prestižnih svjetskih fakulteta i sveučilišta?
– Na svako hrvatsko sveučilište sam ponosan jer o njima u velikom dijelu ovisi hrvatska budućnost. S kolegama Sveučilišta u Rijeci surađujem godinama, a njihovi rezultati, posebice zadnjih godina, svjedoče o njihovoj izvrsnosti na međunarodnoj razini. Radujem se što ću svoja znanja podijeliti sa studentima Sveučilišta u Rijeci, a čim naša bolnica Sv. Katarina postane nastavnom bazom Sveučilišta u Rijeci, sve naše kapacitete i mogućnosti stavit ćemo na raspolaganju studentima Sveučilišta u Rijeci.
Kao jedan od naših najpoznatijih i najcjenjenijih znanstvenika, javna ste osoba, društveno odgovorna, možemo vas u kratkom periodu vidjeti u različitim krajevima svijeta. Recite nam, kako to sve skupa posložite, od kuda energija, pogotovo jer ste uza sve i obiteljski čovjek?
– Zasigurno da bez obitelji ne bi mogao raditi s ovolikim intenzitetom. Činiti dobro, stjecati i davati nova znanja za mene ostaju trajnom inspiracijom. S druge strane medicina je takva struka koja uvijek motivira, a suradnja s kolegama i od SAD-a, Njemačke, Izraela, Bocvane toliko je intenzivna da zapravo uvijek rezultira novim projektima. Uistinu me raduje moj posao, a posebno kad vidim impakt moga rada na živote ljudi.
Još jednom vam čestitamo na ovim riječima. Kada sam vas dobio telefonom bili ste u Bruxellesu, pa kakvi su vam daljnji radni i „putujući” planovi, primjerice u sljedećih pola godine?
– Narednih dana odlazim u Italiju i Austriju, a odmah potom u Njemačku i SAD. Radujem se skorom dolasku studenta iz Bocvane koji će jedan dio vremena provesti u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, a za desetak dana nam u posjet dolazi delegacija iz Tajlanda s prijedlogom suradnje na području stanične terapije.
Hvala vam dr. Primorac, želim vam još podosta energije i zdravlja kako bi svojim ogromnim znanjem imali mogućnost pomoći drugim ljudima i nadasve prenijeti znanje na generacije studenata i svih koji žele znati više.
– Hvala i vama, Denis, i vašim čitateljima koje od srca pozdravljam!

Više u kategoriji: Obrazovanje; Znanost
D. Šabić, mag. nov.