Apolitični

Vodice i Šibenik o Faustu Vrančiću

Zanimljiva vijest stiže iz Vodica. Naime, tamošnji Memorijalni centar Faust Vrančić u Prvić Luci organizira Međunarodni znanstveni skup Faust Vrančić i njegovo doba u povodu 400. obljetnice objavljivanja Najnovijih strojeva (Machinae novae) Fausta Vrančića.
Machinae novae je koncipiran kao zbornik 56 različitih crteža tehničkih konstrukcija i naprava kojim Faust nastoji poboljšati i olakšati rad ljudima. U zborniku su metodološki prikazane i opisane razne konstrukcije mostova, mlinova, jaružalo, preteča žičare, satovi a najpoznatiji je prikaz padobran tj. homo volans – leteći čovjek. Obljetnica tiskanja ovog zbornika se nalazi i na UNESCO-voj listi značajnih obljetnica.
Suorganizator skupa je Grad Vodice, a održavanje skupa su potpomogli Šibensko-kninska županija, Grad Šibenik, Šibenska biskupija i Gradska knjižnica Juraj Šižgorić iz Šibenika.
Skup se održava još danas i sutra u Vodicama i Šibeniku, a pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dođite u Vodice i Šibenik te posjetite znanstveni skup o legendarnom hrvatskom izumitelju.
Više u kategoriji: Znanost; Tehnologija
Izvor i foto: grad-vodice.hr
D. Šabić, mag. nov.