Apolitični

Velika analiza maslinovih ulja koja se prodaju u Hrvatskoj: većina ih ne vrijedi ništa!

Istraživanje i analiza kvalitete konzumnih maslinovih ulja koja se prodaju u trgovačkim lancima diljem Hrvatske pod egidom ekstra djevičansko ne provodi se prvi put. Već je više puta ustanovljeno da etiketa ne odgovara sadržaju, no ovo je vjerojatno prvi put da je, osim senzorske, provedena i detaljna, znanstveno utemeljena fizikalno-kemijska analiza u laboratorijskim uvjetima, piše Dobra hrana.

Situacija je sljedeća: takva ulja jesu jestiva, nisu štetna, ali ništa ne pridonose našem zdravlju i, ponajprije, nemaju pravu kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Od ukupno trideset analiziranih takvih ulja iz vodećih trgovačkih lanaca, deklariranih kao ekstra djevičansko maslinovo ulje, samo je za 13 fizikalno-kemijska analiza na najmodernijem NIR uređaju potvrdila deklariranu kvalitetu, ali samo su tri prošla i potvrđuju istinsku kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Primjerice, ulja talijanskih proizvođača Farchioni i Monini, u vrijednosti spektrometrijske valne duljine K270, prelaze minimalno dopuštenu vrijednost. Što je direktan pokazatelj loše prerade maslina i skladištenja, mogućeg patvorenja tj. miješanja s nekim drugim biljnim uljem ili nekim uljem iz niže kvalitete maslinovog ulja.

Konačna potvrda njihova ekstra djevičanskog statusa

U našem slučaju, to su zaslužila samo tri ulja: prva dva su od istog proizvođača (PZ Marina), ali pod različitim brendovima, jedan pod brendom proizvođača i drugi kao Kauflandova robna marka Favourites, a treći je iz uvoza – grčka Terra Creta estate. Naravno, treba reći da oba Marinina ulja u pakiranju od 0,75 l stoje preko 70 kuna. Tu je grčki proizvođač velikodušniji, pola litre stoji samo 37 kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: maslina.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay