Apolitični

Uzrokuju li umjetni zaslađivači rak i trebamo li se brinuti?

Proturječna izvješća o zaslađivaču aspartamu i njegovoj klasifikaciji od strane WHO-a, kao “moguće kancerogenog” i koja je u suprotnosti sa zaključkom te organizacije da nema potrebe mijenjati postojeće preporuke, samo dodatno šire raspravu o potencijalnim rizicima i koristima umjetnih zaslađivača.

Dva nedavna izvješća izazvala su zabrinutost oko popularnog umjetnog zaslađivača aspartama, ukazujući na njgovu moguću vezu s rakom jetre. Ta izvješća slijede savjete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o izbjegavanju većine vrsta zaslađivača koji ne sadrže šećer, zbog njihovog mogućeg negativnog utjecaja na kontrolu tjelesne težine i povezanosti s dijabetesom, srčanim udarima i smrću, kao što je otkriveno u WHO-ovom pregledu iz 2022. godine.

Koji su zaslađivači problematični?

Svjetska zdravstvena organizacija prethodno je izjavila da i umjetni zaslađivači poput aspartama i saharina, kao i biljni zaslađivači poput stevije, mogu biti problematični. Nedavno smo izvijestili i o istraživanju koje tvrdi da konzumacija sukraloze može proizvesti kemikaliju koja se zove sukraloza-6-acetat, a koja ima štetne učinke po DNK. Međutim, zaslađivači dobiveni od šećernih alkohola koji se nazivaju polioli nisu uključeni u ovu kategoriju i nisu bili dio pregleda.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay