Apolitični

Urod maslina sve je slabiji, a ulja je sve više – nešto tu, čisto matematički, ne drži vodu

Police supermarketa pune su ulja, osobitog onog proizvedenog u EU, iako zbog suše nema maslina. Tlo je plodno jedino za one koji proizvode i prodaju lažno i nekvalitetno ulje

Već nekoliko godina u svijetu, a vidljivo je to i kod nas, sve učestalija dugotrajna sušna razdoblja čine štetu i smanjuju količinu ploda masline, a samim time i proizvodnju ulja. Pa se tom činjenicom opravdava i rast cijene maslinovog ulja. Moguć i logičan zaključak. Jer potrebno je više ulaganja, pogotovo u sustave navodnjavanja i potrošnju vode te kompletnu agrotehniku. Ali, što ako vode nema, rijeke i jezera presuše, nivo podzemnih voda padne. Takav slučaj, govore vijesti, svake godine pogodi najveće proizvođače maslina i maslinovog ulja – Španjolsku i Italiju.

Kvalitetna ekstra djevičanska maslinova ulja danas su visoko vrijedan proizvod za globalni izvoz. Njihovo tržište procijenjeno je 2022. godine na 21,6 milijarde eura, a očekuje se da će se tržište maslinovog ulja eksponencijalno povećati tijekom idućeg desetljeća. Je li maslinova grančica, koja je stoljećima bila simbol mira i blagostanja, u današnje vrijeme postala simbolom prijevare i pohlepe? Moguće, jer sve ukazuje na to.

Iza najpopularnijih ekstra djevičanskih maslinovih ulja na svijetu proizvedenih u Italiji, Španjolskoj i Grčkoj stoje jednako unosna kriminalna poduzeća koja zarađuju na zlatnoj groznici prodajom lažnog tekućeg zlata, koristeći pritom druga ulja koja dodaju u određenu količinu maslinovog ulja. Ta druga biljna ulja koja dodaju redovito su ona kojih ima više na tržištu: suncokretovo, repičino, sojino ulje. Ta pohlepa ide i toliko daleko da se i takva patvorena ulja na otvorenom tržištu, a pogotovo u SAD-u, prodaju po 30-ak eura po litri.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Image by Ilo from Pixabay