Apolitični

UPOZNAJTE AKVAPONIKU: ‘Nova’ tehnologija proizvodnje hrane koju su izmislili – Azteci

Postoje različiti moderni sustavi kružnog gospodarenja, ali čini se da je još uvijek najefikasniji model zaokružene poljoprivredne proizvodnje koji su osmislili drevni narodi pretkolumbovske Mezoamerike – akvaponika

Riječ je sustavu proizvodnje hrane koji povezuje akvakulturu (uzgoj riba, rakova ili puževa u bazenima) s hidroponikom (uzgojem biljaka u vodi). Akvaponika je gotovo savršen sustav kružnog gospodarstva jer se voda iz akvakulture bogata hranjivim tvarima koristi za hidroponički uzgoj biljaka. Ključan dio akvaponičkog sustava su nitrificirajuće bakterije koje amonijak – produkt metabolizma vodenih životinja čija je prevelika koncentracija u vodi štetna – pretvaraju u nitrate, kemijske spojeve važne za rast biljaka.

Dakako, to je samo vrlo pojednostavljen opis kemijskog mehanizma prema kojemu djeluje akvaponika, a najnovije znanstvene spoznaje gotovo svakodnevno nalaze svoju primjenu u razvoju suvremenih akvaponičkih sustava. Za taj oblik uzgoja pogodan je niz ribljih vrsta, a što se biljaka tiče, najperspektivnija je akvaponička proizvodnja salate, kupusa, rajčice, krastavaca, luka i raznih začina.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay