Apolitični

Od umjetnih zaslađivača ni koristi ni štete

Analizu mnogobrojnih istraživanja na tu temu naručila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kako bi sastavila smjernice za upotrebu umjetnih zaslađivača, poput stevije i aspartama.

“Nažalost, nemamo dovoljno podataka za konačne zaključke o tomu koriste li ili štete organizmu umjetni zaslađivači”, kazao je znanstvenik Joerg Meerpohl sa Sveučilišta u Freiburgu. “Iako je mnogo znanstvenih radova na tu temu, u njima nema mnogo konzistentnosti”.

Podaci o 318 sudionika istraživanja pokazali su da su korištenjem umjetnih zaslađivača dnevno unosili 254 kalorije manje od onih koji su konzumirali šećer, a istodobno je to rezultiralo gubitkom tjelesne težine u iznosu od nešto manje od pola kilograma.

Premda su različite studije upućivale na opasnosti umjetnih zaslađivača, sveukupan je zaključak da je ključ njihova korištenja u umjerenosti i u količini. Ako se umjetni zaslađivači konzumiraju u preporučenim količinama, opasnosti za zdravlje nema.

Michelle Pfarr, američka nutricionistkinja savjetuje da se u nastojanju da se izgubi tjelesna težina puno bolje okrenuti voću i povrću i nemasnoj hrani.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay