Apolitični

U Hrvatskoj se ‘rodio‘ prvi džin od masline na svijetu!

Njegov kreator govori nam o polifenolima, oleokantalu, ulju od 100.000 kuna…

Na zagrebačkom Europskom trgu našao sam tijekom Adventa i na kućicu s maslinama. Točnije, s maslinovim drvetom, koje su vrijedne ruke obradile i uredile i proizvele silu lijepih proizvoda.

A baš me to maslinovo drvo vodilo i do Bohinjske ulice, tamo iza Plive, na Črnomercu. Ne, ne, ne raste maslina pred kućom magistra Srećka Grossa u Bohinjskoj, maslinu, odnosno maslinovo drvo, nalazim u laboratoriju. Magistar Gross i sada u prednovogodišnjem raspoloženju, ne staje u implementaciji masline.

Čuo sam, naime, da je magistar Gross napravio džin – od masline!!! I rakiju odležalu na maslinovom drvu! Očekivao sam zapravo bačvice, boce, neku malu destileriju. No ništa od podrumsko destilerijskog okruženja, tu je tek laboratorij, pa ipak uz sve menzure, staklene posude i boce, i mali 15-litarski destilacijski uređaj.

Odmah u oči upadaju dvije velike lijepe boce, na kojima piše grapa s maslinama i grapa s hrastom. Razlika je odmah evidentna, ponajprije u boji, grapa s maslinama je crvenkasta, ona s hrastom je jedna zagasitija varijanta, boje starog zlata.

„Ma ja svašta radim od masline. Meni je maslina generator ideja, pa nije čudno da sam s njom napravio cijelu lepezu proizvoda. Od kozmetičkih do dijetetskih proizvoda. Eto, nedavno sam baš u vašem časopisu Maslina ispričao da sam na tržište stavio i ekstrakt lista masline, koji ima, garantirano, više od 10 tisuća miligrama polifenola po kilogramu, a to je čak 40-ak puta više nego što ih ima u ulju, i to u ulju koje se proglašava zdravim uljem“, govori magistar Gross dok guštamo u sjajnom, mekanom i pitkom okusu barkirane loze, grape s okusom masline, točnije polifenola.

Cijeli članak možete pročitati na: maslina.slobodnadalmacija.hr