Apolitični

Treba se boriti za opstanak pčelarstva, a protiv uvoznih patvorina!

‘Ugledajte se na Slovence‘!

“Pčelarstvo je bitno za proizvodnju hrane te se mora početi vrednovati uloga pčela kao oprašivača, kao i kreiranje potpora i metodologije potpora. Pritom je označavanje podrijetla meda velik problem ne samo u Hrvatskoj, a poznato je da neke zemlje na EU tržište stavljaju više meda nego što ga proizvedu. Posebno je važno naglasiti kako je važno boriti se za opstanak pčelarstva, a protiv uvoznih patvorina”, priopćeno je iz Hrvatske poljoprivredne komore.

“Uloga pčela i njihov doprinos očuvanju ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti je podcijenjena i potrebno je raditi na njenom osnaživanju. Opasnost od smanjenja broja pčela predstavlja opasnost za nastavak poljoprivredne proizvodnje koju poznajemo i održanja biljnih vrsta koje nas okružuju, a posredno i na dostupnost hrane. Zato je osobama koje su svoj život posvetile brizi o pčelama i proizvodnji meda potrebno olakšati poslovanje kako bi nastavili raditi odgovoran i koristan posao, ali i privukli nove pčelare”, kazala je predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

Slovenski model

Član saborskog Odbora za zaštitu okoliša, saborski zastupnik Marin Miletić kazao je kako je do sada obišao 50 pčelara uključujući slovenske, te organizirao dva okrugla stola u Saboru koji su okupili oko 80 pčelara svaki. Posebno je istaknuo slovenski model organizacije pčelarstva koji je sjajno uređen.

“U Sloveniji pčele ne smetaju nikome i nigdje, a djecu i mlade se od najranije dobi uči suživotu i važnosti samih pčela. Slovenci su nam tako blizu, mogli bismo od njih puno toga naučiti i usvojiti. Pčelara u Sloveniji ima 10.000, a imaju više od 200 košnica smještenih među ostalim tik uz škole. U školskom sustavu imaju organizirane aktivnosti, edukacije o pčelama, pčelarske klubove učenika. Stalno se radi na senzibiliziranju javnosti o važnosti pčela. Slovenski stručnjaci su izračunali da pčele za poljoprivredu kroz oprašivanje, bioraznolikost, smanjenje pesticida – državi godišnje doprinesu sa 110 milijuna eura. Pa su dogovorili da se 2 posto tog iznosa dodatno vrati pčelarima”, istaknuo je Miletić.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay