Danski restoran Geranium proglašen je najboljim na svijetu, zasjevši na tron Forbesove liste 50 najboljih svjetskih restorana. Na popisu nema nijednog iz Hrvatske, a tek jedan predstavnik ovog dijela Europe – Hiša Franko u slovenskom Kobaridu – nalazi se na 34. mjestu
U Geraniumu jelovnik The Summer Universe trenutačno košta 440 dolara po osobi, a cijeli gastro doživljaj traje minimalno tri sata. Nudi tako razne vinske menije, ali i bezalkoholne kombinacije. Od početka 2022. restoran je uklonio meso sa svog jelovnika kako bi se fokusirao isključivo na povrće i plodove mora.
Geranium je prvi danski restoran s čak tri Michelinove zvjezdice, a glavni kuhar i suvlasnik Rasmus Kofoed dobitnik je zlatne, srebrne i brončane medalje na svjetskom kuharskom natjecanju Bocuse d’Or. Restoran je otvoren 2007. i zatvoren 2009., da bi se 2010., usred financijske krize, preselio na sadašnju lokaciju. ‘Sve su šanse bile protiv nas’, rekao je Kofoed. Pojasnio je da jelovnik predstavlja ‘njega samog’, odnosno ono što jest kao kuhar i čovjek. Kako posljednjih pet godina nije jeo meso kod kuće, uklanjanje mesnih jela s jelovnika bila je za njega logična odluka i prirodan napredak za Geranium.
Ovo je, čini se, velika godina za dansku gastronomiju, uz Geranium s titulom najboljeg restorana na svijetu. Naime još su dva nova danska restorana ušla na popis 50 najboljih. Tako je 18. mjesto zauzeo Alchemist, takozvano Michelinovo ‘holističko’ gastronomsko iskustvo koje vodi kuhar Rasmus Munk. Jelovnik uključuje 50 sljedova i ‘dojmova’, koji uključuju svjetlo, kazalište, umjetnost i zvuk. Cijelo gastronomsko iskustvo traje između četiri i šest sati te košta 600 dolara. Alchemist se nalazi u bivšoj hali za zavarivanje u Refshaleøenu, nekoć industrijskoj četvrti Kopenhagena. Novi restoran na prestižnoj listi je Jordnær, što znači ‘na zemlji’, nalazi se na 38. mjestu i ima dvije Michelinove zvjezdice, a trenutačni meni od 17 sljedova košta 436 dolara.
Prednjače sve više i južnoamerički restorani
Od 2002. godine Forbesova lista, koju je obradila Cecilia Rodriguez, predstavlja najbolja gastronomska mjesta za najistančanija nepca. Glavnu nagradu dosad je dobilo 16 od 19 restorana u Europi, a ostala tri dobili su restorani u SAD-u.
Međutim nisu daleko ni južnoamerički restorani. Naime na ovogodišnjoj Forbesovoj prestižnoj listi drugo mjesto zauzeo je Central iz Lime, ujedno prvi južnoamerički restoran koji se probio među prva tri.
Treće mjesto osvojio je restoran Disfrutar u Barceloni. Disfrutar na španjolskom znači uživati, a taj restoran s brončanom medaljom nasljeđe je legendarnog El Bulliju, jer su trojica njegovih kuhara – Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas – radila u njemu. Nakon zatvaranja tog restorana 2011. godine udružili su snage kako bi otvorili Compartir u Cadaquésu u Kataloniji, a 2014. uslijedio je Disfrutar, njihov najambiciozniji projekt. Suvremene tehnike, odvažne kombinacije i želja za iznenađivanjem posjetitelja među značajkama su tog restorana. Jela kao što su panchino (pahuljasta lepinja) punjena kavijarom i kiselim vrhnjem te pesto s nježnim pistacijama i jeguljom osmišljena su da ‘iznenade i oduševe’.
Cijeli članak i cijeli popis možete pronaći na: tportal.hr
Foto: Pixabay