“Mali poremećaj u opskrbi hranom može učiniti puno štete i dovesti do velikog rasta cijena”, rekao je Per Pharo iz FOLU-a, globalnog saveza ekonomista i znanstvenika za korištenje hrane i zemljišta koji stoje iza objavljene studije.
“To stvara patnju i nemire. I vrlo je vjerojatno da će doći do gladi i nestabilnosti”, rekao je Pharo za Thomson Reuters Foundation.
“Četiri poljoprivredne kulture čine 60 posto naših kalorija, pšenica, riža, kukuruz i krumpir. To povećava našu ranjivost”, istaknuo je Pharo.
Troškovi reforme procjenjuju se na 350 milijardi dolara godišnje. No, to će stvoriti poslovne prilike vrijedne do 4.5 bilijuna dolara, što je 15 puta veći iznos od uloženog.
“Želimo reći da je to moguće ako se reforme provedu”, rekao je Pharo i dodao da će se predloženim promjenama potrošačima ponuditi “nešto povoljnija hrana”.
“Izgovor da ne možemo istovremeno dati prioritet okolišu te razvoju i dobrobiti ljudi jednostavno nije točan. Možemo učiniti i jedno i drugo”, dodao je.
Cijeli članak možete pročitati na: rtl.hr
Foto: Pixabay