Apolitični

‘Svi nas lažu o pesticidima!‘ Veliko europsko izvješće otvara nam oči – jesensko voće visoko je zagađeno!

Na poljima posutim pesticidima nema ptica, nema njihova pjeva, jer tu život umire.

Prije nekoliko dana je PAN Europe upozorio da nam je stigla rujna jesen puna pesticida kako se ne bismo zanijeli i nepromišljeno konzumirali jesensko voće neprovjerenog podrijetla. Pesticide Action Network (PAN) Europe objavio je izvješće pod nazivom “Pesticide Paradise”, kojim nam želi otvoriti oči te “glasno” upozorava: jesensko voće visoko je zagađeno pesticidima! Europa je raj za pesticide, a europski zakoni su neučinkoviti, europski zeleni to kažu još oštrije: “Stopa neuspjeha EU zakona je 100-postotna kada govorimo o zabrani najštetnijih pesticida – dužnosnici slijede pravila koja je stvorila industrija.”

Izvješće je objavljeno na 60. godišnjicu od objave knjige “Tiho proljeće” (Silent spring) američke autorice Rachel Carson, biologinje mora, pionirke i začetnice ekološkog pokreta, koja je u SAD-u svoje djelo objavila 27. 9. 1962. godine, a pisala ga je dvije godine, dok je umirala od raka.

Naslov knjige sam po sebi upozorava da na poljima posutim pesticidima nema ptica, nema njihova pjeva, jer tu život umire. Knjiga je uzbunila američke proizvođače kemikalija, ali je na koncu, zahvaljujući autoričinoj hrabrosti, doduše puno godina kasnije, uslijedila zabrana i nama dobro poznatog DDT-ja, aldrina, atrazina… Stariji će se sjetiti kako se i kod nas, još do sredine osamdesetih, DDT koristio za zaprašivanje krumpira kako ne bi klijao, a bilo je i primjera da su kod nas djecu s ušima u kosi znali dobro zaprašiti “diditijem” protiv dosadnih nametnika. Insekticidno djelovanje DDT-ja otkrio je švicarski kemičar Paul Hermann Müller 1939. godine, za što je, zamislite, dobio i Nobelovu nagradu 1948. godine, za otkriće visoke učinkovitosti DDT-ja kao kontaktnog otrova protiv nekoliko vrsta člankonožaca.

Rachel Carson postavila je novi, moderan pristup zaštiti okoliša, a danas, u povodu objave izvješća, voditeljica kampanje Salomé Roynel iz PAN Europea kazala je da bi autorica danas čupala kose kad bi vidjela kako se voće i povrće, općenito poljoprivredni nasadi, “štite” od nametnika.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay