Studija provedena na gotovo pola milijuna ljudi u Kini upućuje na to da svakodnevna konzumacija jednog jajeta možda smanjuje rizik od srčanih bolesti, piše BBC.
Do kineske studije objavljene u časopisu Heart, došlo je nakon što se javnost godinama plašila nezdravim učincima smjernoga jajeta, od kolesterola do salmonele.
»Netko bi mogao raspravljati o ograničenjima ove studije, no mi možemo zaključiti da jedno jaje dnevno ne podiže kardiovaskularni rizik, a u najboljem slučaju od jednog jajeta dnevno pojedinac može imati zdravstvene koristi«, komentirala je profesorica Nita Forouhui s epidemiološkog odjela medicinskog fakulteta u Cambridgeu, koja nije bila uključena u istraživanje.
Danas će većina liječnika poticati na konzumaciju jaja kao dijela zdrave prehrane, jer se radi o jednoj od nutritivno najbogatijih namirnica, bogatoj proteinima, vitaminima A, D, B, B12, kao i »vitaminima za oči« – biljnim antioksidasima luteinom i zeksantinom.
Cijeli članak možete pročitati na: novilist.hr
Foto: Pixabay