Apolitični

‘Superhrana’ je mnogo više marketinški mit, nego znanstveno potvrđena činjenica

Za početak, odmah treba razjasniti neke stvari. Već sam termin ‘superhrana’ čisti je marketing, i s nutricionističke točke gledišta sasvim besmislen. Ni jedan znanstvenik koji se bavi ljudskom prehranom neće pri zdravoj pameti upotrijebiti taj pojam, i zato ga treba promatrati isključivo kao reklamni štos. Uostalom, Europska unija je još 2007. zabranila korištenje izraza ‘superhrana’ na pakiranjima hrane, osim ako takva kvalifikacija nije utemeljena na kvalitetnim istraživanjima. Naravno, za blogove, Instagram, Facebook i Twitter takvo ograničenje ne postoji, kao što i inače tamo možete napisati ili reći što god vam padne na pamet.

Najveći problem sa svim ovim namirnicama jest otežana kontrola učinka njihovih komponenti na ljudsko tijelo. Naime, moguće je analizirati svaki od tih sastojaka zasebno, ali kad su dio prehrane postoji mnogo usputnih varijabli koje onemogućavaju precizne zaključke. Stoga su i dokazi obično ‘tanki’, pa unatoč medijskoj galami i influenserima nema znanstvenog utemeljenja za sve ono što se ‘superhrani’ pripisuje. Trendovi, pak, zanemaruju neke druge namirnice koje imaju iste osobine, a obično su dostupnije, jeftinije, često i ukusnije. Dodatni problem je što se mnogi ljudi toliko oslanjaju na čudotvorne osobine ‘superhrane’ da su skloni zanemariti druge elemente zdravog života, poput fizičke aktivnosti, suzdržavanja od pušenja i alkohola. To je ona logika ‘jedem kvinoju, pa mi ništa neće biti’.

KVINOJA

Međutim, to što je kvinoja zdrava hrana ne znači da išta može izliječiti. Odnosno, konzumacija može pomoći u prevenciji, ali nema govora o terapeutskim svojstvima kad već imamo neko od spomenutih stanja.

GOJI BOBICE

U pričama o ovom voću najčešće se — valjda zbog zvučnosti — navodi da potječe s Himalaja, ali to nije točno, postojbina goji bobica je sjeverna Kina. Međutim, premda neke studije nalaze moguće koristi od ovog voća i njegovog ekstrakta, druge su pokazale neprecizne i kontradiktorne rezultate. Zbog toga, ako i postoje neke čudesne kvalitete gojia, one tek trebaju biti potvrđene. Jasno, i ove bobice mogu se smatrati zdravom hranom s obzirom da je riječ o dehidriranom voću, ali kao kvinoja nemaju terapeutska svojstva.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay