Dim od mesa na roštilju, peći na drva, duhana i prometa može izazvati reumatoidni artritis, sugerira novo istraživanje.
Znanstvenici su otkrili da ljudi s najvišim razinama kemikalija koje se nazivaju policiklički aromatski ugljikovodici (PAH), koje su i u dimu cigareta i plinskih kuhala, imaju najveći rizik od te upalne bolesti, piše britanski Daily Mail.
Istraživanje objavljeno u časopisu BMJ Open kaže kako se čini da su te kemikalije odgovorne za većinu utjecaja dima na rizik pojave bolesti.
Dr. Christopher D’Adamo s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Marylandu i njegovi kolege navode: Iako su razine PAH-a obično veće kod odraslih koji puše… drugi izvori izloženosti PAH-u uključuju zatvorene prostore, ispušne plinove motornih vozila, prirodni plin, dim iz drva ili ugljena, asfaltne ceste i konzumiranje hrane pečene na roštilju ili pougljenjene hrane.
Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr
Foto: Pixabay