Apolitični

Što zapravo pijemo? Vinari dali na analizu vina kupljena u trgovačkim lancima i došli do alarmantnih rezultata

Rezultate analiza Graševina Croatica proslijedila je Državnom inspektoratu, Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu i Carinskoj upravi, no od institucija ni traga ni glasa.

Nakon meda i maslinova ulja, na meti “podvaljivača” već su neko vrijeme i najvažnije sorte domaćeg vina: graševina, istarska malvazija i plavac mali. Uvjereni da krivotvorenje vina nije iznimka već uhodani posao u kojem se vrte milijuni litara i eura na štetu proizvođača, domaći vinari obišli su neke od najvećih trgovačkih lanaca, kupili sumnjive primjerke i dali ih na analizu. Rezultati su porazni: od sedam kupljenih vina – šest je bilo patvoreno, piše Večernji list.

Tomislav Panenić, predsjednik regionalne organizacije vinara i vinograda Graševina Croatica, ističe da su tržište preplavila vina loše kvalitete po cijeni po kojoj ga nije moguće proizvesti. “Izuzeli smo s polica naših trgovačkih lanaca neka od sumnjivih vina i ostali zaprepašteni rezultatima. Mješavina je to nešto vina, puno vode, kiselina i dodanih alkohola”, kaže nam nekadašnji ministar gospodarstva o vinima koja su se prodavala u Intersparu i Kauflandu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Gustavo Fring