Apolitični

Stižu super usjevi: Je li Europa spremna za novu generaciju GMO biljaka?

Europska unija pri kraju je s pripremama za novo zakonodavstvo koje bi legaliziralo nove tehnologije povezane s genetskom modifikacijom usjeva. Prema nacrtu koji je procurio, zemlje EU-a više neće moći zabraniti uzgoj NGT usjeva.

Restriktivna regulativa Europske unije kada je u pitanju GMO, a koja je uvedena prije razvoja novih tehnologija, postavlja iznimno visoke prepreke za uzgoj genetski modificiranih usjeva i omogućuje zemljama EU-a da ih zabrane čak i nakon što se dokaže da su sigurni, piše Politico.

Novi zakon ima cilj smanjiti birokraciju i omogućiti lakši pristup tržištu za biljke uzgojene ‘novim genomskim tehnikama’ (NGT), kao što je CRISPR-Cas9, koje ciljaju na specifične gene bez nužnog uvođenja genetskog materijala izvan genetskog fonda uzgajivača.

No novim pravilima protive se političari iz redova Zelenih, skupine za zaštitu okoliša, organski i mali poljoprivrednici te više od 400.000 građana EU-a koji su potpisali peticiju protiv deregulacije onoga što nazivaju ‘novim GMO-om’. Smatraju da će nova pravila ojačati šačicu multinacionalnih kompanija, dopuštajući im da traže patente za usjeve koji su mogli biti dobiveni konvencionalnim metodama uzgoja, a pritom će zaprijetiti ne-GM i organskoj proizvodnji. Oni također tvrde da, budući da NGT postoji tek nešto više od desetljeća, ostaju pitanja o sigurnosti. Prema nacrtu koji je procurio, zemlje EU-a više neće moći zabraniti uzgoj NGT usjeva.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay