Apolitični

STARI IMOTSKI RECEPTI SLANE SPIZE

IMOTSKI RIŽOT OD TELETINE

Malu pauzu sa objelodanjivanjem recepta stare imotske kuhinje, namjerno smo prekinuli nekih tjedan dana kako bi mogli jednostavno u miru pripremiti neke slane i slatke delicije od već ponuđenih. S druge strane, vi koji ste već skuhali neko jelo, ili napravili neki slatki desert od do sada ponuđenih recepata, imali ste vremena i prosuditi o tim jelima i donijeti svoj sud. Nadati se da su vam bili dobro došli i da će te ih i ubuduće koristiti u svojim kuhinjama.

Ovoga puta donosimo vam dva recepta. Riječ je o spravljanju rižota od domaće kokoši i rižota od mlade teletine po imotski način. Nadati se da će vam biti od koristi i da će vaš rižot biti ukusan. Ipak, napomena: radite ga isključivo po priloženoj recepturi iz stare imotske kuhinje.

RIŽOT OD TELETINE – STARI IMOTSKI RECEPT IZ DUNDA HOTELA

-dva kilograma mlade teletine(vrat,plećka,ili but)

-kapula

-petrusimul

-bijeli luk

-korijen celera -selena

-sol

-biber

-crvena paprika

-mrkva

-dvije friške oguljene pamidore (ako nema onda konšerva)

-šafran

-muškatni oraščić

-klinčić

-vegeta

-temeljac je juha od telećih kostiju

-malo masla

-1 dcl bijeloga vina

-parmezan

-riža

Zažuti se kapula na ulju i laganoj vatri i stavi se soli da prije uvene. Isjecka se teleće meso na male kockice i stavi u zažućenu kapulu. Sve se to radi na laganoj vatri uz miješanje. Potom se nadodaju spomenuti sastojci, osim masla i vina. Sve se krčka uz dolijevanje temeljca – juhe od telećih kostiju punih sat i 45 minuta. Kada cijela smjesa dobije zagasitu kafenu-braun boju i kada se po guštu doda još soli, papra, paprike, u smjesu se stavi malo masla i ulije dec bijelog vina. Ponovno se tu kuha lagano petnaestak minuta. Nakon toga stavi se riža dugog zrna i pusti da krčka desetak minuta. Bolje je uvijek ostaviti rižu malo življom, jer će ona ionako u cijeloj toj pripravi još malo omekšati. Na kraju se po volji u cijelu smjesu stavi parmezana, promiješa i onda se rižot ostavi pet minuta, obvezno zatvoren poklopcem. Servira se vruć.

RIŽOT OD DOMAĆE KOKOŠI

-domaća kokoš

-2 kapule

-3-4 česana luka

-1 žlica konšerve

-mast,ili ulje

-vegeta

-papar

-sol

-oraščić

-slatka crvena paprika

-parmezan

-riža

Kokoš se opere, očisti i izreže na komade. Na masti ili ulju šufiga se isjeckana kapula i na kraju češnjak. U to se dodaju komadići kokoši i sve se dalje žuti uz dolijevanje mesne juhe ili temeljca od kostiju i povrća. Kada se meso dobro zažutilo dodaje se vegeta, sol, papar, crvena paprika, konšerva i mljeveni oraščić. Sve zajedno se kuha uz povremeno miješanje i dolijevanje temeljca. Kada je meso kuhano dodaje se riža koja se ne smije prekuhati. Poslužen rižot posipa se parmezanom. Služi se sa zelenom salatom.

NAPOMENA:

Poštovani čitatelji napominjemo da usporedite tijek pripreme rižota od teletine i rižota od domaće kokoši, kako bi ujednačili stavljanje dodataka.