Apolitični

Spremate party? Ovih osam pića najskuplji su alkohol koji se može kupiti novcem

Naime, vrlo često temelj cijene nije samo piće nego upravo boca u koje je ‘spremljeno’.

Diva Vodka

Počinjemo odmah s velikom brojkom, bocom votke koja košta točno milijun dolara. Niste pogrešno pročitali. Boca svake od varijacija je relativno obična staklena, ali je ukrašena s ravno 48 kristala.

Mendis Coconut Brandy

U istu cjenovnu kategoriju kao Diva Vodka spada i ovaj brandy iz 2008. i on košta milijun dolara, ali je razlog za cijenu drukčiji. Jedan bloger iz ovog tržišnog segmenta napisao je ‘Mendis je samo tresnuo suludu cijenu na svoj proizvod’.

Russo-Baltique Vodka

Mnogo je toga ovdje neobično: proizvođač automobila napravi votku i prodaje je u zlatnim bocama koje imitiraju izgled hladnjaka motora, pa onda još sve skupa po cijeni od 1,3 milijuna dolara za bocu. U svakom slučaju, Russo-Baltique Vodka na tržištu se pojavila 2015. u boci napravljenoj od otopljenih zlatnika s početka 20. stoljeća, a sve u čast stogodišnjice osnivanja te ruske tvornice automobila.

Henri IV, Cognac Grande Champagne

Sljedeći na popisu je ovaj konjak koji se pojavio 2008. sa cijenom od okrugla dva milijuna dolara, a s obzirom da ‘odležava’ punih 100 godina ispada da mu vrijednost godišnje raste za 20 tisuća dolara. No, svoju ulogu i ovdje ima boca napravljena od 24-karatnog zlata i platine i s čak 6500 dijamanata, ali i činjenica da je napravljena samo jedna boca.

Ley Diamante

Evo i jedne tekile u ovom društvu, sa cijenom od 3,5 milijuna dolara, u boci ponuđenoj 2006. i napravljenoj od dva kilograma platine i ukrašenoj s četiri tisuće dijamanata. U unutrašnjosti boce, pak, je sedam godina stara 100-postotna tekila od agave.

Leon Verres Billionaire Vodka

Već samim imenom potencijalni kupci su načistu što mogu očekivati, pa im ni cijena od 3,7 milijuna dolara ne bi trebala biti iznenađenje. Ono što tu votku čini jedinstvenom jest što je — kažu — filtrirana kroz dijamante, a i boca je ukrašena s oko tri tisuće dijamanata.

Royal Dragon Vodka

Šest godina nakon Verresove pojavila se još skuplja boca istog pića, Royal Dragon, vrijedna 5,5 milijuna dolara. Natočena je u bocu od ručno puhanog stakla ukrašenu zlatom i dijamantima. Dakle, i ovdje je za cijenu presudna boca, a ne tekućina. Zmaj je napravljen od dijamanata, a grlić boce omotan je zlatom. Kao poseban dodatak tu je žuti dijamant od 50 karata s certifikatom vrijednosti. Da bi sve bilo jasnije, na etiketi jasno piše ‘Najskuplja votka na svijetu’.

Isabella’s Islay Whisky

Došli smo do vrha, a tamo se smjestio whisky čija boca je vrijedna potpuno nevjerojatnih (kao da i druge nisu takve) 6,2 milijuna dolara. I opet prvo o boci: u nju je ugrađena velika količina bijelog zlata, otprilike dvije poluge, a samo staklo je engleski kristal u kojeg je ugrađeno čak 8000 dijamanata i 300 rubina. Ova i doslovno zlata vrijedna boca ponuđena je na prodaju 2011., a u njoj je (ako je to nekome tko je može priuštiti uopće važno) single malt škotski whisky. Osim toga, ovaj proizvođač jedini od svih nudi poseban štos: kad popijete whisky, možete tražiti ponovno punjenje.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay