Apolitični

Splićani na balkonima masovno sade biže, ciklu, rotkvice, otkrili smo da iza zelenih obroka stoji Ankica Dedić. Priznaje: Kriza je, a ja zapošljavam!

Sve ono što ni najveći ekolozi do sada nisu napravili koroni je uspjelo u sekundu, primjerice, na balkone splitskih stanova donijeti urbane vrtove. Dosad su oni pod Marjanom bili mit i čisti science fiction.

Ali dočim je korona zatvorila pazare, a pred trgovinama stvorila duge redove, Split se dao u balkon poljoprivredu. I pazite ovo, nema kvarta u kojem pod proljetnim suncem ne raste mikrozelenje tipa graška, cikle, rotkvica, i evo nam iznenađenja – suncokreta!

Ne, ne sade ga više samo Slavonci, od korone su i Splićani postali pravi teraca-ratari.

– Dogodila nam se balkon revolucija, ljudi su otkrili povrtlarstvo, odlučili su jesti domaće, provjereno. Zahtjevi za našim posudicama s biljkama koje se mogu ili odmah obrati, ili neko vrijeme gojiti, neke i više puta koristiti, stižu nam iz cijele županije.

Nevjerojatan je toliko brzi preokret u razmišljanju, toliko izraziti pomak prema ekološkom, domaćem proizvodu. Iz našeg obiteljskog vrta u Rupotinama svakodnevno izlaze posudice s ekološkim zelenjem, koje šaljemo na sve strane.

Došlo je dotle da sam u korona-krizi morala zaposliti još radne studentske snage, kako bi mi pomogli u distribuciji mojih zelenih obroka na kućna vrata – kaže nam Ankica Dedić, a evo i njezinih titula, podmarjanska pionirka zdrave hrane, živahna splitska pazarušna prodavačica, prva koja je u Split prije pet godina donijela mikrozelenje.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay