Manifestacija čiji je organizator Narodna knjižnica u Sutivanu do sada se održala u Sutivanu, Nerežišćima, Škripu i Selcima. Domaćin, Centar za kulturu općine Bol osigurao je sve uvjete za dobro druženje i zabavu: «Uskršnji doručak» koji su pripremili bolski ugostitelji, bogat kulturno umjetnički program, izložbu pisanica, odlične uvjete za rad žirija i srdačno gostoprimstvo.
U konkurenciji je ove godine bilo 13 uzoraka sirnica iz 8 bračkih mjesta: Supetra, Sutivana, Ložišća, Bobovišća na moru, Škripa, Postira, Selaca i Bola. Pet članova žirija nije imalo lagan posao jer je većina prijavljenih uzoraka bila vrlo visoke kvalitete. Ocjenjivao se kao i svake godine izgled, struktura, miris i okus sirnice. Treće mjesto na smotri osvojila su Ložišća, drugo Sutivan, a prvaci su po drugi put su predstavnici Selaca, koji su već ostvarili jednu pobjedu na smotri u Škripu. Općinski načelnik Tihomir Marinković uručio je priznanje «Čuvara gastronomske tradicije otoka Brača za 2016. godinu» predstavnici Selaca, gđi. Marini Jakšić. Sirnice su nakon proglašenja pobjednika degustirali posjetitelji smotre koji su se uvjerili u njihovu kvalitetu jer su ubrzo nestale sa tanjura. Velika zahvala domaćinima u Bolu, a bračkim domaćicama čestitke i poziv da se odazovu u još većem broju na smotri 2017. kojoj još ne znamo lokaciju jer ima više interesenata, ali saznat će se uskoro!
Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: braconline.com
D. Šabić, mag. nov.