Apolitični

Šljive predozirane insekticidima, a ove vrste voća i povrća prskaju koktelom od čak 15 pesticida!

Povezuju ih s poremećajima na mozgu i hormonima … Što da radimo kad ih kupimo?

Kad je prošlog tjedna koprivnički portal danica.hr objavio kako je spriječen uvoz šljiva iz Sjeverne Makedonije zbog prevelike prisutnosti insekticida klorpirifosa, hrvatska javnost se uzrujala, a svaka domaćica koja u ovo doba godine rado pravi knedle ili džemove pitala se je li baš ona svojoj obitelji za stolom servirala omiljenu slasticu s neželjenim i opasnim “dodatkom”.

Taj insekticid je već zabranjen u Europskoj uniji, piše danica.hr, zbog toga što može ugroziti ljudsko zdravlje, posebno zbog mogućih neurotoksičnih učinaka.

Pesticid se povezuje s poremećajima u razvoju mozga i hormonskoga sustava kod djece, autizmom, zaostajanjem u rastu, smanjenom inteligencijom…

Već smo dugo svjesni da pesticidi ugrožavaju zdravlje, a nakon ovih šljiva opet smo se uplašili i pitamo se što je još od voća toliko zagađeno da bismo ga trebali možda čak i prestati jesti.

Eurozastupnica Biljana Borzan navela nam je da se, prema listi neprofitne organizacije PAN Europe, pesticidima najviše “zalijevaju” jabuke, naranče, kruške, jagode, grožđe, mandarine i breskve.

NEMA NAPRETKA

Još početkom godine je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila godišnje izvješće o ostacima pesticida u hrani za 2020. godinu, po čemu je polovina voća i povrća na europskom tržištu još uvijek kontaminirana ostacima barem jednog pesticida, dok četvrtina njih sadrži koktel od 15 ostataka pesticida.

Izloženost je sve veća, kažu oni. U 2020. godini gotovo je polovina voća i povrća konzumiranog u EU-u bila onečišćena jednim ili više ostataka pesticida. Tako se, primjerice, koktel od 14 različitih pesticida mogao naći u kruški, a čak 15 u riži.

NAJPRSKANIJA JE PAPRIKA

Biljana Borzan nam kaže kako je među povrćem najviše prskana paprika, što nam nikako nije drago čuti, baš sad u ovo vrijeme kad su na sezonskom izmaku, a ima nas koji planiramo još jednom ovog ljeta skuhati punjene paprike.

U VODU SA SODOM BIKARBONOM

Kad sve to znamo, pitamo se koje voće, a i povrće, jesti i što učiniti protiv ostataka pesticida. Ipak, ništa od voća i povrća ne bismo smjeli izbaciti iz prehrane, a ne možemo ni potpuno anulirati pesticide jer oni prodiru u plod, ali barem površinski možemo možda ublažiti njihovu prisutnost. Postoji nekoliko načina koje ljudi primjenjuju u svojoj kuhinji.

Jedna od njih je voće i povrće staviti u vodu u kojoj je rastopljena žličica sode bikarbone. U tome bi plodovi trebali stajati barem 15 minuta, a neki preporučuju i dulje, do pola sata.

KOLIKO POMAŽE?

Drugi kažu da u vodu treba dodati bijeli ocat u manjem omjeru nego vode, treći misle da je korisno pomiješati limunov sok i sodu bikarbonu, pa opet voće i povrće u toj vodi držati najmanje 15 minuta. Nakon toga dobro isprati pod mlazom vode.

Teško je reći koliko to pomaže jer nije stručno potvrđeno da soda, limun i ocat zaista anuliraju ostatke pesticida, pogotovo kad je riječ o voću i povrću koje se konzumira bez kore.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay