Apolitični

Saznali smo zašto su bube hrana budućnosti, kad će biti u prodaji u dućanima…

Što kažete na to da započnete dan müslima od buba? Da za ručak imate tortilju napravljenu od brašna insekata, a za večeru pečene cvrčke? Sigurno se mnogima na ovakav dnevni meni okreće želudac, ali hrana na bazi kukaca uskoro će postati uobičajen artikl u našim trgovinama. Iščekuje to Zagrepčanin Aleksandar Gavrilović, vlasnik prve hrvatske certificirane farme kukaca – Insektarija

Jesu li babure jestive?

‘Ne. One su vam sad veliki trend među hobistima teraristima koji skupljaju sve što se miče. Ima ih tisuće vrsta: podrumske, zebraste, plave, crne… Cijene koje postižu su lude. Pet komada zna se prodati i za 60 eura. Sam nisam toliki fanatik. Držim ih samo zbog svog gušta’, objašnjava Gavrilović.

Tih prvih godina on i njegova ekipa očekivali su da će u Hrvatskoj ubrzo biti dopuštena prodaja kukaca za prehranu ljudi, no prevarili su se. S vremenom se broj entuzijasta osipao i danas Gavrilović gotovo sam vodi farmu.

Stvari su se pomaknule s mrtve točke početkom prošle godine, kad je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) dala znanstveno mišljenje da su kukci sigurni za prehranu ljudi. To je usvojila i Europska komisija i sad se čeka donošenje zakonske regulative za distribuciju i prodaju takve hrane u EU.

Apsurd: Stroga zabrana, a preko interneta može

‘Komisija je poručila zemljama članicama da one, dok se ne donese zakon na razini Unije, mogu same regulirati tržište ili neka čekaju njezinu odluku. Neke zemlje dopustile su kukce u prehrani, poput Belgije, Danske i Nizozemske, dok su ostale, a među njima je i Hrvatska, odlučile čekati. Od ove godine uzgajivačima svinja i peradi u EU dopušteno je da za ishranu svojih životinja mogu koristi namjenski uzgojene kukce, što je još jedan dobar znak. Mislim da će Europska komisija uskoro izaći sa zakonom, što bi Hrvatska mogla implementirati do kraja godine’, optimističan je Gavrilović.

Dok ne dođe do toga, njegov Insektarij može uzgajati i prodavati isključivo žive kukce za prehranu egzotičnih kućnih ljubimaca i ništa drugo.

‘Imamo strogu zabranu prodaje bilo kakvih proizvoda od insekata za ljude. Apsurd je to što preko interneta možete izvana naručiti što vam srce želi i nitko vam neće ništa. Sve legalno. Da mi prodamo jednu jedinu stvar, zatvorili bi nas’, ogorčen je Gavrilović.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay