Utrka u svemiru nekad je bila možda najspektakularniji oblik Hladnog rata. Danas različiti igrači kao da se utrkuju tko će i na koji način svemirska prostranstva učiniti turističkim resursom. Najnovija ludorija zove se šampanjac napravljen za konzumaciju u uvjetima niske gravitacije.
Jedan od najvećih svjetskih proizvođača šampanjca Maison Mumm udružio se s kompanijom za svemirske letove s putnicima Axiom Space, rezultat suradnje je ‘prvi šampanjac stvoren za putovanja u svemir’. Novi šampanjac zvat će se Mumm Cordon Rouge Stellar, a točit će se na Axiomovim letovima čiji se početak očekuje 2023. Također, Maison Mumm će imati ekskluzivno pravo da svoj novi proizvod nudi i u drugom Axiomovom projektu, komercijalnoj svemirskoj postaji.
Da bi se osiguralo da šampanjac bude siguran, a da istodobno bude očuvana priroda samog pića, Mumm Cordon Rouge Stellar puni se u boce koje su smještene u školjku od aeronautičkog aluminija, te osigurane uređajem za otvaranje i zatvaranje napravljenim od nehrđajućeg čelika koji okružuje klasični pluteni čep.
Problem s kojim su se u Mummu morali nositi je i nedostatak gravitacije. Naime, mjehurići koji u sebi nose dio arome koja pridonosi okusu vina u smanjenoj gravitaciji se ne dižu prema površini tekućine. Zato su smislili rješenje u kojem se Mumm Cordon Rouge Stellar toči kao pjena koja kod ispijanja ‘obloži’ unutrašnjost usta.
Mumm Cordon Rouge Stellar već je konzumiran na letovima aviona koji imitiraju nultu gravitaciju, a pravi će test biti na predstojećoj svemirskoj misiji Axiom Spacea. Ta tvrtka iz Houstona nedavno je potpisala ugovor s NASA-om za svoju drugu privatnu astronautsku misiju kojom će sredinom 2023. prevesti posadu na Međunarodnu svemirsku postaju. Već su potpisali ugovore i s Turskom, Kanadom i Saudijskom Arabijom za astronautske leteve u skoroj budućnosti.
Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr
Foto: Profimedia / Autor: Maison Mumm / Ferrari / Profimedia