Apolitični

SABATINA od Splita do Neuma

SABATINA, gospodarski forum o vinogradarstvu i vinarstvu i susret vinarskih zadruga u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Splitu održan je 10. listopada.

Poruke koje su uz najavu održavanja Sabatine u Neumu otišle prema javnosti su da je hitno potrebno uvesti veće kontrole uvoza vina i trženja grožđem te da predstoji udruživanje vinara u marketinškom istupu za poboljšanje izvoza i proizvodnji. Poslovni oblik za to ostvariti su zadruge koje su nepravedno zapostavljene u Hrvatskoj usprkos 150 godina postojanja i iako su u EU poticane raznim mjerama kao idealan poslovni oblik za učinkovitije poslovanje malih proizvođača.

Uz predstavljanje Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara i Grand hotela iz Neuma te Hrvatske poštanske banke predstavljena je i knjiga Marketing vina autora M. Ivankovića i A. Kolege.

Ovaj zanimljivi skup je imao nastavak uz vođenu degustaciju vina pored sjedišta Zadružnog saveza Dalmacije kraj Marmontove ulice.

U Hotelu Consule u Splitu u društvu brojnih poslovnih partnera organizirana je multimedijalna prezentacija „Sudbina splitskog vinogradarstva” uz predstavljanje knjige Splitske povijesne iskrice autora Ž. Bašića.

Na ovom druženju vidjela se sva raskoš povijesti Sabatine i bogatstvo stvaralaštva predsjednika skupštine saveza. U savezu su u tijeku ocjenjivanja uzoraka predanih na natjecanje kojih je već više godina za redom rekordan broj.

SABATINA NEUM 2016.

Trodnevni program Sabatine koji uključuje sajam vinogradarstva i vinarstva, stručna predavanja, praktične radionice, degustacije i izložbe proizvoda, održat će se 3. – 6. studenog 2016. u Neumu, Grand hotel Neum. Organizirani studijski obilazak vinogradarsko-vinarskih destinacija uz praktično vinogradarstvo i povijesno-turističkih znamenitosti obuhvatit će Međugorje, Mostar i Čitluk.

Napomenimo da na sajmu vinogradarstva i vinarstva, burzi, izložbama i degustacijama vina svoje proizvode predstavlja 300-ak izlagača – vinarskih zadruga, OPG-ova, obrta i tvrtki iz Hrvatske i inozemstva.