Apolitični

Revolucionarno rješenje hrvatske tvrtke Food 4 People

“Rezultati su odlični. Pokazalo se da je tretiranje vinograda UV svjetlošću učinkovito i upravo smo pred prvom berbom grožđa uzgojenog bez primjene bilo kakvih zaštitnih kemijskih sredstava”

Na jednoj takvoj, revolucionarnoj zelenoj tehnologiji, rade i osnivači tvrtke Food 4 People, Martin Krstić, diplomirani inženjer strojarstva, stručnjak za energetiku i UV tehnologiju te Zvonimir Bešlić, diplomirani ekonomist s velikim iskustvom u prodaji i marketingu.

U suradnji s kolegama Markom Duvančićem i Mikeom Kurelićem Pulleyom, razvili su ideju tretiranja vinove loze UV svjetlošću kako bi smanjili upotrebu zaštitnih kemijskih sredstava u poljoprivredi, posebno u vinogradarstvu.

“Već odavno se UV svjetlo uspješno koristi u medicini za sterilizaciju operacijskih sala, laboratorija i medicinske opreme. Koristi se i nezamjenjivo je u farmaciji, kemijskoj i prehrambenoj industriji, stakleničkoj proizvodnji hrane i sličnim djelatnostima”, objašnjavaju poduzetnici.

“Težište je našeg rada sada upravo na tome”, dodaje. U suradnji s više znanstvenih institucija proveli su bazna istraživanja te su paralelno godinu dana radili na izradi prototipa stroja za testiranje vinove loze UV svjetlošću. Isti je, kažu osnivači Food 4 People, ove godine testno isproban u vinogradu OPG-a Marka Duvančića u Razvođu kraj Drniša.

“Rezultati su odlični. Pokazalo se da je tretiranje vinograda UV svjetlošću učinkovito i upravo smo pred prvom berbom grožđa uzgojenog bez primjene bilo kakvih zaštitnih kemijskih sredstava”, ističe Krstić dodajući da računaju da će im trebati još dvije do tri godine da bi stroj razvili do faze komercijalne proizvodnje.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay