Apolitični

Razvijena nova vrsta brašna: Sitost uz manje glukoze u krvi…

Znanstvenici su upotrijebili posebno modificirano brašno za izradu kruha koji ljude dulje drži sitima i snižava razinu glukoze u krvi, potencijalno nudeći zdraviju alternativu koja smanjuje rizik od pretilosti i dijabetesa.

Novo brašno bazirano je na mahunarkama koje uključuju slanutak, leću i grah. Već je poznato da one pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine i smanjenju rizika od bolesti srca, a dobrobiti uvelike ovise o tome da biljni materijal zadržava integralnost. U odnosu na proizvodnju običnog pšeničnog brašna vjeruje se da su prednosti ove vrste u procesu mljevenja.

Sudionici koji su konzumirali kruh obogaćen slanutkom osjećali su se sitije prema njihovim vlastitim izvješćima. Analiza krvi je pokazala da je to rezultat povećanog oslobađanja hormona koji potiču sitost.

Smanjenje glukoze u krvi

Primijećeno je i smanjenja glukoze u krvi: 30-postotno brašno od slanutka smanjilo je razinu glukoze u krvi do 40 posto. To je zbog toga što je škrobu potrebno više vremena da se razgradi u tijelu, kažu znanstvenici.

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr