Francuski znanstvenici objavili su studiju u kojoj se rizik od obolijevanja od raka povezuje s konzumacijom industrijski prerađene hrane, osobito “ultra prerađene” hrane poput industrijski proizvedenog kruha, kolača i pilećih medaljona, prenose mediji.
U studiji objavljenoj u britanskom časopisu British Medical Journal obuhvaćeno je 105 tisuća ljudi. Znanstvenici s pariškog sveučilišta Sorbonne Paris Cite sugeriraju u studiji da se sa sve većom konzumacijom industrijski prerađene hrane povećava i rizik od obolijevanja od raka.
Taj se zaključak iznosi vrlo oprezno, ali stručnjaci upozoravaju da je zdrava hrana najbolja za izbjegavanje rizika od zloćudnih bolesti, prenosi BBC.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije je objavila da je prekomjerna težina nakon pušenja drugi najveći rizik za zdravlje, te da industrijski prerađena hrana doprinosi riziku dobivanja raka.
Francuski znanstvenici usredotočili su se na “ultra prerađenu” hranu – u studiji su tijekom pet godina pratili zdravstveno stanje uglavnom sredovječnih žena. Rezultati pokazuju da se rizik od raka povećao za 12 posto na svakih deset posto povećanja udjela “ultra prerađene” hrane u jelovniku.
Cijeli članak možete pročitati na: index.hr
Foto: Shutterstock