Apolitični

Projekt za koji neki smatraju da bi mogao prehraniti svijet, financira ga i Musk

Osnivač i direktor Zaklade za klimu, von Herzen želi s pomoću platformi za ‘pošumljavanje‘ oceana morskim algama, riješiti nekoliko problema odjednom: nahraniti čovječanstvo, obnoviti ekosustave i stati na kraj klimatskoj krizi.

Prošle je godine Zaklada za klimu osvojila Milestone nagradu Xprize vrijednu milijun dolara, koju sponzorira Zaklada Elona Muska, uz još 14 drugih timova. Timovi se sada natječu tko će pronaći najučinkovitije rješenje za izvlačenje ugljičnog dioksida (CO2) iz atmosfere: glavna nagrada je 100 milijuna dolara, što je Musk nazvao ‘najvećom poticajnom nagradom u povijesti‘.

Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) jasnog je stava da za zaustavljanje globalnog zagrijavanja moramo na neki način izvući CO2 iz atmosfere. Možemo posaditi drveće; rasipati zdrobljeno kamenje da CO2 upije; ukloniti ga iz industrijskih emisija i zakopati pod zemlju – ili posaditi ogromne količine morskih algi. Svaki pristup uključuje rizike i pitanja o tome koliko dugo može pohranjivati CO2.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Kindel Media: https://www.pexels.com/photo/yellow-seaweed-in-the-sea-8849634/