Tradicionalno, najbolja uvertira za Vinistru međunarodno je ocjenjivanje Svijet malvazija koje se održalo 12. put, u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna i koje iz godine u godinu obara rekorde i po kvaliteti i po broju uzoraka. Tako je na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo435 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića, od čega 220 uzoraka malvazija.
Novo ime na vinskoj sceni Denis Bernobić iz Markovca pokraj Višnjana, osvojio je šampionsku titulu u kategoriji svježe Malvazije. U pripetavanju s još tri vrhunske malvazije njegovo vino odnijelo je pobjedu. Ovo je ujedno najveće iznenađenje na ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i 12. Svijetu Malvazija koje se sredinom travnja tradicionalno održalo u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna.
Malvazija Collina iz 2016. vinarije Cattunar iz Nove Vasi pored Brtonigle šampion je u kategoriji zrelih malvazija; Teran Barbarossa Vina Tomaz iz Motovuna šampionsku je titulu osvojio u kategoriji svježih terana; dok je u kategoriji zrelih ta titula pripala vinu Santa Lucia iz 2018. Vinarije Kozlović iz Momjana.
U kategoriji zrelih refoška šampion je Capo d’Istria iz 2013. slovenskog Vinakoper, a dodijeljeno je i pet velikih zlatnih medalja vinima koja su osvojila više od 92 boda. To su San Salvatore Muškat bijeli iz 2015. Benvenuti vina iz Kaldira; Muškat žuti iz 2019. Capo vina iz Fernetića; Malvazija volcanica iz 1956. španjolskog proizvođača El Grifo Canari; Merlot iz 2017. Vina Siljan iz Krnice, a veliko zlato dobila je i Aura biska ekstra iz 2021. buzetske destilerije Aura.
Vinistra će se održati u lipnju?
Sjajni rezultati i šampionske titule najbolja su najava 27. Vinistre, koja se ove godine prvi put održava na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera. Iako je prvotno najavljeno kako će se 27. po redu Vinistra održati od 07. do 09. svibnja u Poreču, zbog epidemiološke situacije u cijeloj Hrvatskoj, organizatori su najavili kako mijenjaju datum i mjesto održavanja.
Još se ne zna točan datum, za sada se je u fokusu mjesec lipanj. Organizatori Vinistre su optimistični i ne odustaju od organizacije ovogodišnje Vinistre.
Cijeli članak možete pročitati na: hrturizam.hr
Foto: Pixabay