Apolitični

Prehrana sojinim uljem uzrokuje genske alteracije i neurološke promjene kod pokusnih miševa

Sojino ulje je povezano s metaboličkim i neurološkim promjenama u miševa, ne samo s nastankom pretilosti i dijabetesa, već i s pogoršanjem neuroloških stanja: autizma, Alzheimerove bolesti i parkinsonizma.

Nova studija Sveučilišta California Riverside (UCR), objavljena 8. siječnja 2020. u časopisu Endocrinology, utvrdio je da sojino ulje kod miševa izaziva pretilost, masnu jetru i dijabetes (štoviše, oblik dijabetesa otporan na uobičajene doze inzulina).

Studija je utvrdila da sojino ulje izaziva patološke promjene ekspresije gena u hipotalamusu, moždanoj regiji odgovornoj za niz značajnih neuroloških procesa.

Najviše je pogođen gen koji kodira hormon oksitocin koji promiče socijalnu povezanost i osjećaj euforije, a često ga se opisuje kao „hormon zadovoljstva, ljubavi, spolnosti, dojenja i rađanja“. Poremećaji funkcije ovoga gena bili su povezani s depresijom i autizmom, a kod miševa hranjenih sojinim uljima je razina oksitocina u hipotalamusu bila snižena znatno ispod normalnih vrijednosti.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay