Konzumiranje namirnica bogatih flavonoidima, kojima najviše obiluju voće i povrće zagasitih, tamnih i jarkih boja, štiti od raka i bolesti srca, osobito kada su posrijedi pušači i osobe koje spadaju u grupu visoko rizičnih konzumenata alkoholnih pića, pokazalo je istraživanje znanstvenika s danskog Sveučilišta Edith Cowan (ECU).
Znanstvenici s ECU-ova Medicinskog fakulteta analizirali su podatke o prehrani 53,048 danskih državljana tijekom 23 godine, piše portal Science Daily.
Ustanovili su da je vjerojatnost od smrtnog ishoda od raka ili srčanih bolesti manja kod osoba koje su svakodnevno konzumirale umjerene do veće količine hrane bogate flavonoidima.
Flavonoidi su nusprodukti koji nastaju metabolizmom biljaka. Premda ih nalazimo u velikom broju biljnih vrsta, njima najviše obiluje voće i povrće zagasitih, tamnih i jarkih boja.
Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com
Foto: Pixabay