Lijepo je i ugodne ove dane biti u Dubrovniku, obasjanom suncem, gostima, i blagdanskim ozračjem. Svoj doprinos adventu nesebično daje i Turistička zajednica grada Dubrovnika, koja u okviru Dubrovačkog zimskog festivala, u suradnji s četrnaest dubrovačkih ugostiteljskih objekata i dvije božićne kućice na Stradunu organizira Dane bakalara, kada se uživa u tradicionalnom bakalaru na bijelo ili crveno, ali i nekim manje poznatim specijalitetima kao što su juha od bakalara, popara od bakalara, rižoto od bakalara, pašteta od bakalara, piroške od krumpira s bakalarom, bakalar „alla Vicentina“, zapečeni file od bakalara sa zanimljivim prilozima i začinima ili bakalar na crno.
Bakalar je nezaobilazno jelo na dubrovačkim blagdanskim trpezama. Svaka domaćica ima svoje male tajne i način pripremanja ovog tradicionalnog jela. Posebno je svečano na Badnju večer kad se u ulicama ukrašenim lovorovim vijencima, ljutim narančama i svjetlima širi intenzivan miris bakalara i prikala, uz pjesmu kolendara.
Ove godine u četrnaest dubrovačkih restorana i dvije božićne kućice na Stradunu, kao uvod u proslavu Božića i Nove godine, do 24. prosinca, održavaju se Dani bakalara. Uz nezaobilazne prikle, suhe smokve i kupicu domaće rakije travarice, kušajte dubrovačke delicije od bakalara!
Posjetite dubrovačke restorane i konobe u Gradu, Gružu i Lapadu i ove blagdanske dane uživajte u bakalaru!
Više u kategoriji: Turizam, hrana
Izvor i foto: experience.dubrovnik.hr
D. Šabić, mag. nov.