Apolitični

Porazni podaci o krivotvorenoj hrani: Najčešće se patvore ove namirnice…

Na krivotvorenje novca, dokumenata i odjeće već smo se naviknuli, no na našem tržištu sve je više i krivotvorene hrane. Državna inspekcija uočila je da poneki proizvođači zavaravaju kupce lažnim informacijama na deklaracijama, slabijom kvalitetom proizvoda ili lošim sastojcima u hrani. Najviše se vara na mesu, medu, ulju, mlijeku i sirevima – pa se često pitamo – znamo li doista što jedemo

‘Od kategorija koje se najčešće patvore to je med, gdje se dodaju šećeri i eterična ulja koja mogu biti opasna. U mljevenom mesu nalazimo kolagen. Imamo maslinovo ulje koje može biti razrijeđeno jeftinijim verzijama. Tuna se zamijenjuje jeftinijom bonito vrstom ribe koja nema tu kvalitetu’, tvrdi voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane, Referentni centar Ministarstva zdravstva Dario Lasić za HRT.

Porazni su i podaci Državnog inspektorata. Od 14 uzoraka vina, čak u sedam dodani su voda i šećer, od deset bućinih ulja, šest su krivotvorene mješavine, a nepravilnosti su uočene i kod mlijeka, sira, kruha, mesa.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay