Apolitični

Poljoprivrednicima za prvu ratu izravne potpore kreće isplata 1,07 milijardi kuna

Isplata prve rate izravnih plaćanja poljoprivrednicima za 2017., za što je osigurano 1,07 milijardi kuna, počinje u ponedjeljak 19. veljače, a potporu će dobiti oko 100.000 poljoprivrednih gospodarstva, objavili su u srijedu iz Ministarstva poljoprivrede.

Potpore su namijenjene za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za proizvodno vezana plaćanja za: krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, povrće, voće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve.

Izravna plaćanja, kako podsjećaju iz Ministarstva, dodjeljuju se samo aktivnim poljoprivrednicima koji imaju najmanje jedan hektar poljoprivrednog zemljišta i koji se u obavljanju poljoprivredne djelatnosti pridržavaju postupaka kojima se štiti okoliš, zdravlje ljudi, životinja i bilja.

Iz Ministarstva su najavili i da će u drugom dijelu isplate, koja će uslijediti u svibnju, poljoprivrednicima biti isplaćeno 1,2 milijarde kuna za preostali dio izravne potpore i osjetljive sektore (mliječne krave, rasplodne krmače, duhan i maslinovo ulje) te za IAKS mjere ruralnog razvoj (Mjera 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, Mjera 11 – Ekološki uzgoj, Mjera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima).

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock